Re: OSVČ a rodič. dov.
Na servru www.jakpodnikat.cz píší toto
3) Pojistné platí i stát, vypočtená záloha
Pokud patříme mezi osoby, za které platí pojistné i stát což je např.
student
starobní nebo invalidní důchodce, i částečně invalidní
žena pečující o malé dítě
podrobně § 7 zákona 48/97 o veřejném zdravotním pojištění
nahlásíme to na své zdravotní pojišťovně (do 8 dnů od změny). Zálohy budeme platit, jen pokud jsme měli v předešlém roce zisk. Minimální záloha není stanovena. Pokud s podnikáním začínáme, zálohy neplatíme.
...ale dohodla bych se na ZP, protože z vlastní zkušenosti jsem zálohy také neplatila (byly hluboko pod minimální hranicí 1748,- Kč pro tento rok)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 5. 2013 8:50
Jsem OSVČ, 3/2012 se mi narodila dcera, tzn OSVČ přechází z hlavního pracovního poměru na vedlejší.
Sociálka je mi jasná, tam mi řekli, že pokud bych nechtěla nic platit musela bych pozastavit činnost, což nemohu ani nechci. Takže je tam pouze změna z hlavního na vedlejší poměr.
Není mi jasné zdravotní poj. V MF byl článek, že i když má žena na mateřské přivýdělek, tak zdravotní za ní v tomto období platí stát. Nevybavuji si tam žádné finanční limity. Prosím, poraďte.