Re: FÚ-dar nemo(hypo)-daň dar.nebo z pře
Při darování nemůže žádat daň z převodu. Možná darovací.
Trochu se ztrácím v dotazu, ale obávám se, že nejde o darování (poskytnutí podílu bezúplatně), ale o poskytnutí s protiplněním a to převzetím hypotečního úvěru. V takovém případě by skutečně měla být zaplacena daň z převodu nemovitosti a nikoliv daň darovací. Obrátila bych se právníka, aby posoudil uvedenou smlouvu s navržením dalšího postupu.
Nelze hradit daň darovací a zároveň daň z převodu nemovitosti. Buď jde o bezúplatné poskytnutí věci (tedy o dar). Nebo o úplatné předání věci a to platí i v případě protiplnění (např. převzetím a doplacením úvěru za darujícího) - pak se nejedná o dar.
V podstatě ano tak (ačkoliv jsem pouze prostředník) jedna strana už se snaží dohodnout s FÚ a pozdě dodat přiznání dar.daně, u druhé strany tedy dárce(2roky po rozvodu) přes známé finančák dává avizo, že bude chtít daň z převodu, během týdne proběhne schůzka, čekám s čím přijde, šlo mi o to, zda FÚ může žádat z obou stran dvě daně (dar.a z převodu) to mi připadá nepravděpodobné.
Na doplnění, zřejmě to bude hodně záležet na znění darovací smlouvy, četl jsem předběžné návrhy (u hypo banky žádost o přepis třikrát za rok a půl), běžná bianko smlouva z netu, dárce vlastník ideální poloviny daruje bla bla bla obdarovaný dar přijímá i se závazkem hypo úvěr... Pokud bude FÚ neústupný na právníka zřejmě dojde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
7. 5. 2013 8:50
Prosím o pomoc. FÚ žádá daň z prodeje nemov. Případ-darování dar.smlouvou 50proc.podílu domu zdarma-s tím že se převezme hypotéka s bývalým partnerem(vše stvrdila hyp.banka až napotřetí-sláva). Dle mého dar s nulovým ziskem (prý dle FÚ se ziskem budoucího neplacení hypotéky-jiný majetkový zisk) ale naopak si myslím ztrátou nemalého majetku=50proc.podíl na velkém domě. Plus nabyvatel bude podávat daň darovací (po odpočtu závazku zřejmě nulovou)..jak je to..to se bude jedna transakce danit na obou stranách dvěmi rozdílnými daněmi..to už by byla ze strany státu pořádná ždímačka. Při darování získává přece jedna strana a nebo je to kompenzace pak se ty zisky navzájem nulují. A když už vypočítávat zisk v neplacení budoucích hyposplátek tak zprůměrovat nějaké úroky na 15let a ne brát odhad pouze zástavy-tedy domu u daného hypoúvěru. Tam se motají jablka a hrušky. To by se vztahovalo na jakékoliv převzetí hypoték-ač s nulovou dar.daní ale velkou částkou na straně daně z převodu nemovistosti. Moc děkuji za pomoc, jednání na FÚ mě teprve čekají.