DPČ, ÚP a placení pojistného

• (neregistrovaný)

22. 5. 2013 10:46

Zdravím, chtějí mě vyloučit z úp z důvodu o den pozdějšího nahlášení DPČ. Na DPČ jsem si stejně při registraci na ÚP mohla vydělat jen 4 tisíce hrubého s tím, že by mi stejně pozastavili podporu. Což je na nic. Já mám možnost na DPČ uděla měsíčně až 100 hodin, což mi v odměnách hodilo 6000 měsíčně. Doma mám dvouletého syna. na netu jsem se dočetla, že pokud pěčuji o dítě do 4 let, mám nárok na hrazení pojištění státem i přesto, že nebudu registrovaná na úp. můžu tedy i přesto, že mě vyřadí žádat o hrazení pojistného a pokračovat v DPČ na těch 100 hodin měsíčně? Nebude to vadit, že pracuji? Dítě není umístěné ve školce, hlídá ho babička. A ještě mám dotaz, pokud bych chtěla žádat na sociálce o nějaký doplatek, vím, že musím být registrovaná na úp, ale pokud by za mě stát to pojištění platil, šlo by to? Mám za to, že stát v tomto případě platí pouze zdravotní a co kdybych si sociální zaplatila sama? MOhla bych pak žádat např. o nějaký příspěvek na bydlení? A co přídavek na dítě? Mám na něj nárok? Ten se přece dává na dítě ne? To se mnou nemá nic společného. Díky moc za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2013 11:00

RenataH (neregistrovaný)

Re: DPČ, ÚP a placení pojistného
      Na zdravotní pojiš´tovně se nahlaste jako osoba pečující o dítě do 7 let a pokud ho hlídá babička (tj. není celý den ve školce), nebudete muset ZP platit, je za vás plátcem ZP stát.
      O příspěvek na bydlení musíte žádat na kontaktním místě ÚP, budete muset dokládat příjmy všech osob ve společné domácnosti. O přídavek na dítě se žádá tamtéž, posuzují se nyní příjmy za r.2011. Zda na něj budete mít nárok, záleží na výši vašich příjmů v r.2011. Pokud jste sama, nezapomeňte si uplatnit u zaměstnavatele daňové zvýhodnění na dítě.

• 22. 5. 2013 11:07

Líba (neregistrovaný)

Jenom doplním, že z DPČ budete odvádět ZP a SP podle výše příjmu, že je za vás plátcem ZP stát, znamená jenom to, že si nemusíte doplácet ZP do minima.

• 22. 5. 2013 11:17

Kara (neregistrovaný)

A jenom doplním, že na DPČ nemůžete pořád dělat 100 h měsíčně, protože na DPČ můžete dělat maximálně do poloviny plného úvazku, tj. maximálně 20 h týdně v průměru za sjednané období, maximálně za 52 týdnů. Takže byste měla DPČ sjednanou na delší období a v některém týdnui byste pak měla odpracováno třeba 40h a v jiném např. 20 h, a v jiném třeba jen 10 h aby v průměru nebylo odpracováno víc než 20h týdně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).