Re: Nemocenská přechod měsíce...?
Za neschopenku do 21 dnů hradí zaměstnavatel náhradu mzdy. První tři pracovní dny jsou zadarmo, potom další skoro zadarmo. Přechod měsíce není důležitý, může být rozdíl v přechodu z jednoho čtvrtletí do druhého. Pokud budete marodit v červnu, bude použit průměr spočítaný z I. čtvrtletí, při nemoci v červenci z II. čtvrtletí. Pokud znáte datum operace a příslušný průměr na dovolenou, tak vám to tu někdo jistě spočítá. Musíte samozřejmě napsat, jakou máte pracovní dobu.
Viz výše, prvních 21 dnů vám platí zaměstnavatel, pak sociálka, pokud by to přešlo i na tu sociálku výše se vypočítává z příjmů za předchozí rok, pokud půjdete marodi v červnu 2013 - peníze se budou počítat od června 2012 - květen 2013 (pokud jste u toho zaměstnavatele tak dlouho), když ne, tak to bude od data nástupu do května 2013 - sečtou se hrubé příjmy za to období a to se vydělí počtem dnů připadající na ten kalendářní rok ponížené o tzv. vyloučené doby (nemoc,mateřská,neplacené volno), no a výsledek krát 70 % - to je dávka na jeden den, nemocenské se počítá již za kalendářní dny, mzda od zaměstnavatele mám za to, že jsou jen pracovní dni.
Děkuji, průměr zjistím z pásky, termín bych měla vědět do konce týdne, tak se tu případně zase ozvu. Děkuji moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
22. 5. 2013 18:40
Dobrý den,
mám jít na plánovaný zákrok a vzhledem k tomu, že neschopnost bude pravděpodobně 2-3 týdny, jsem z toho lehce na nervy :-( nikdy předtím jsem nemarodila, navíc tak dlouho. Netuším, jak vysoká bude moje nemocenská, je lepší začít marodit na konci měsíce a přejít do druhého? Bude to stejně "bolestné" jako bych marodila 3 neděle v kuse v jednom měsíci? Spočítáte mi prosím, jak moc budu v balíku za marodění?
Prosím nezlobte se na mě, ale je to pro mě docela finanční zásah, ale bohužel zákrok je neodkladný.
Moje hrubá mzda činí 26tis, superhrubá 35tis.
Děkuji moc