Onemocnění z povolání - odstupné

• (neregistrovaný)

27. 6. 2013 13:03

Zdravím všechny a prosím moc o radu.
    zaměstnanec nastoupil do zaměstnání v květnu 2012 a od října 2012 je nemocný. Ke konci června bude jeho pracovní neschopnost ukončena a následně ukončen i pracovní poměr a to z důvodu nemoci z povolání. Z tohoto důvodu zaměstnanec požaduje odstupné - odškodnění.
    Zaměstnanec před nástupem do naší organizace vykonával stejnou práci za stejných podmínek u předchozího zaměstnavatele nesrovnatelně delší dobu, nežli v naší organizaci, kde odpracoval pouze 5 měsíců a onemocněl.
    Může se mít za to, že onemocnění vzniklo již dříve, nebo je současný zaměstnavatel povinen odstupné vyplatit?
    Díky moc za všechny vaše názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 6. 2013 13:09

VH

Re: onemocnění z povolání - odstupné
      Uvádíte málo údajů, chybí:
      - zda máte posudek poskytovatele pracovnělékařských služeb, který osvědčuje, že zaměstnanec pro nemoc z povolání nemůže nadále konat dosavadní práci,
      - zda mu dáváte výpověď podle § 52 e),
      - zda za nemoc z povolání odpovídáte vy, nebo jste se plně ze své odpovědnosti vyvinili.

• 27. 6. 2013 14:17

Ilka (neregistrovaný)

Omlouvám se, nemám s tím žádné zkušenosti. Lékařský posudek vydala Krajská nemocnice Liberec, kde uznává zjištěné onemocnění jako nemoc z povolání. Mám za to, že se bude jednat o §52 d)
      Co se týká odpovědnosti zaměstnavatele za onemocnění, nevím jaké jsou možnosti, takže v tomto směru zatím žádné kroky. díky

• 27. 6. 2013 14:28

VH

Omlouvám se, upsala jsem se, jedná se o písm. d).
      Samo uznání nemoci z povolání není důvodem pro výpověď, ale jak jsem psala, lékařský posudek poskytovatele pracovnělékařských služeb. Důvody, pro které se můžete ze své odpovědnosti vyvinit, jsou uvedeny v § 367 ZP (aby nenáleželo odstupné, museli byste se vyvinit zcela). Nejde jen o odstupné, ale také o celé odškodňování nemoci z povolání.

• 27. 6. 2013 14:40

Ilka (neregistrovaný)

Děkuji moc, i když mi z toho opravdu lehko není. Zaměstnanec, který roky vykonává stejnou profesi u jiných zaměstnavatelů, nastoupil do naší organizace se řádnou zdravotní prohlídkou s výsledkem "schopen" a po necelých pěti měsících stále stejné práce onemocní nemocí z povolání a docela slušně se na naší organizaci finančně zahojí. :-(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).