Hlavní navigace

Pozbyl zdravotní způsobilost

  • (neregistrovaný)

    21. 8. 2013 8:56

    Dobrý den, zaměstnanec marodil déle než půl roku, poslali jsme ho na mimořádnou zdr. prohlídku, ale donesl potvrzení, že nemůže zvedat břemena. Na jinou práci ho nelze převést. Jak to můžeme vyřešit? Má nárok na nějaké odstupné? k 31.8. bude mít zřejmě ukončenou neschopenku. Děkuji moc všem.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2013 9:45

      all (neregistrovaný)

      Re: Pozbyl zdravotní způsobilost
      Že nemůže zvedat břemena je sice hezké, ale vy musíte mít od poskytovatele pracovně lékařských služeb POSUDEK, zda práci, kterou má sjednanou v pracovní smlouvě je způsobilý nebo není způsobilý vykonávat. Podle toho budete postupovat dále. Výpověď můžete dát jen v případě, že dle posudku nebude dlouhodobě způsobilý práci vykonávat. Potom byste uplatnili § 52 písm. e) - bez nároku na odstupné.

    • 21. 8. 2013 11:52

      beruska123456 (neregistrovaný)

      Re: Pozbyl zdravotní způsobilost
      Díky! V pracovní smlouvě má ale napsaný "dělník" jako ostatní, pod tímto pojmem si každý doktor tuším představí něco jiné. Co když napíše, že může práci vykonávat, ale ve skutečnosti na to ten zaměstnanec nebude mít fyzičku?

    • 21. 8. 2013 13:10

      all (neregistrovaný)

      Re: Pozbyl zdravotní způsobilost
      Na žádanku k lékaři píšete kromě zařazení - dělník i pracovní odmínky, ke kterým potřebujete posouzení, tedy vypíšete např. zvedání břemen, manipulace s materiálem atd., podle toho jaká je jeho skutečná náplň práce.
      Pokud podle lékaře projde a fyzicky na to nebude mít, je na něm aby sám ukončil pracovní poměr.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).