Nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

3. 9. 2013 9:12

Zaměstnanec od 1.1. do 31.5. nemoc, od 1.6. do 31.8. překážky na straně zaměstnavatele, pracovní poměr ukončil ke dni 31.8.2013, nárok na dovolenou 3/12, tj. 5 dnů - je to tak správně? Mohu určit čerpání dovolené v době do 31.8. 2013 nebo musím dovolenou proplatit. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 9. 2013 9:43

Líba (neregistrovaný)

Re: nárok na dovolenou
      PP 8 měsíců, "odpracovaných" víc jak 60 dnů, takže nárok 8/12, nemoc 100 dnů, krácení o 1/12.

Určit čerpání dovolené na srpen nemůžete, protože už je září.

• 3. 9. 2013 9:45

all (neregistrovaný)

Tak to počítáte úplně blbě.
      Protože překážky na straně zaměstnavatele jsou výkonem práce pro nárok na dovolenou, tak vznikl nárok na poměrnou část celoroční výměry, která při trvání PP do 31.8. činila 8/12. Tuto poměrnou část budete krátit za dobu nemoci, protože ta je určitě víc jak 100 dní. Takže nárok bude na 7/12.
      Vzhledem k tomu, že je už září, tak nemůžete na srpen nyní určit čerpání dovolené a těch 7/12 budete muset proplatit.

• 3. 9. 2013 10:10

abča (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, nemám žádné zkušenosti.
      Zeptala jsem se špatně jestli mohu určit čerpání dovolené na srpen.
      Řekla jsem mu, že mu budeme platit překážky na straně zaměstnavatele s tím, že si v průběhu srpna vybere poměrnou část dovolené. Mohla jsem to takto určit?

• 3. 9. 2013 10:25

all (neregistrovaný)

No, pokud zaměstnanec není znalejší zákoníku práce než vy, tak by to mohlo projít. Pokud je, tak ví, že určit čerpání dovolené mu můžete, ale 14 dní předem a písemně, pokud se nedohodnete jinak.
      Takže ......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).