Re: výše mateřské
Na PPM z pojištění OSVČ musíte splnit placení nemocenského pojištění alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na PPM. Kromě obecné podmínky 270 pojištěných dnů. Budete-li si platit nemocenské pojištění, budete automaticky OSVČ hlavní, což byste jinak při rodičovské dovolené nebyla.
Jestliže jste stále zaměstnancem vašeho původního zaměstnavatele, může se při výpočtu druhé PPM vycházet z DVZ před první PPM, bude-li to pro vás výhodnější, protože to bude do 4 let věku prvního dítěte.
Četla jsem, že zdavotní si budu muset platit jen z dosažených příjmů a sociální nebudu. Nepočítám, že si vydělám víc jak 5000 měsíčně a mám jen strach, aby se mě pak mateřská nepočítala z tohoto příjmu.
Když si nebudete platit sociální pojištění (důchodové + nemocenské), tak vám nemůže vzniknout nárok na žádné dávky nemocenského pojištění (PPM).
§ 19:
"U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
10. 9. 2013 20:56
Dobrý den, jsem na rodičovské (dceři jsou 2 roky). Zaměstnavatel mě drží místo. Plánuji si ale přividělávat na živnostenský list. Zjistila jsem ale, že jsem znovu těhotná. Z čeho se mě bude vypočítávat výše mateřské, pokud bych si teď nějakých 6 měsíců přivydělávala?