Re: účetnictví lékařům
Literaturu speiální neznám. Já jsem na počátku čerpala z odborného lékařského časopisu, kde bylo "okénko", kam mohli lékaři psát své dotazy z oblasti účetnictví apod.
Jediný problém vidím v evidenci výnosů: lékař (sro) vystaví fakturu za výkony, pojišťovna některé z nich neuzná (pacient u jiné ZP, nepovolený výkon, špatná četnost apod.). Pak se musí opravit pohledávka. Ale u sro musíte hrát na období - tzn. vyškrtnutý výkon ve správném období opravit (požadovat od správné ZP apod.). Tady může být problém.
Já dělám lékaře v daňové evidenci, tak Vám neporadím, jak z toho ven. (zkuste hledat na zdejším fóru, občas tu něco je).
Ještě rada - lékaři si nechávájí (nebo by aspoň měli) udělat kalkulaci cen (u zubařů to tak funguje). Pro tu jejich kalkulaci je potřeba sledovat určité rozdělení nákladů (u zubařů - přímé materiály, protetiku apod.). Nastavte si proto tohle rozdělení nákladů od počtáku. Lépe se to pak zpracováná.
Re: účetnictví lékařům
V DE zase tak moc nemusíte řešit, jestli to je pohledávka z tohoto období nebo z minulého. Do daně z příjmů to jde až zaplacením. Nemusí se to tak moc hlídat.
Přeju pevné nervy :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
16. 9. 2013 13:00
dobrý den, existuje nějaká literatura pro účtování pro lékaře? budu teď mít dva lékaře, kteří přešli na s.r.o., tak ať si můžu něco i nastudovat. Źatím jsem účtovala jen "klasické" s.r.o. a FO. Děkuji moc za jakékoli rady