Výpověď parag. 52 písm. c

• (neregistrovaný)

27. 9. 2013 12:02

dobrý den, mnohokrát to tu bylo psáno, ale nedaří se mi najít příslušné diskuze. Proto prosím o radu zkušené a zároveň pokud bych se vyjádřila ne zcela správně, prosím za prominutí.
    Jsem na RD do 3 let dítěte, dítěti v prosinci budou 3roky, od září chodí do školky. Tento týden mi vedoucí řekla, že pro mě nemá práci a že si mám hledat nové zaměstnání. Mám smlouvu na dobu neurčitou.
    Moje dotazy zní:
    1, nejpozději v měsíci říjnu bych měla podepsat výpověď pro nadbytečnost podle ZP parag 52 písm. c (to je moje doměnka, když nemají pro mě práci), a tím bych měla nárok na odstupné, že kterého se neplatí SP a ZP?
    2, bude mi běžet dvouměsíční výpovědní doba, která by měla skončit 31.12, ale já mám nastoupit 20. prosince do práce. Co budu dělat těch 10dnů, když nemají pro mě práci? Budu placena průměrem od 20.-30.12? Nebo mi nic takového nemůžou dát podepsat, když jsem na RD a až dojdu do práce? Slíbila mi, že mi zavolá, nevím přesně kdy.
    3. kdyby mi běžela od listopadu výpovědní doba, chci si hledat zaměstnaní už nyní, kdyby se mi podařilo něco najít mohu nastoupit např. od 1.12 do nového zaměstnání s tím, že sdělím, že zápočtový list donesu až mi skončí PP u toho prvního zaměstnavatele, předpokládám, že bych u nového zaměstnavatel podepsala papír, že na mě nejsou žádné exekuce a to by zatím stačilo? Také si myslím, že bych si mohla uplatňovat slevu na poplatníka, protože nikde jinde nepracuji. Jsou to jen slova "kdyby", ale mě se jedná o to, abych věděla co mohu napsat do průvodního dopisu, které budu současně posílat se svým životopisem.
    4. Kdybych si našla práci, mohla bych se domluvit s novým zaměstnavatel, že budu pracovat zatím DPP. Jen rozdíl vidím v tom, že kdybych byla na HPP měla bych 3měsíční zkušební dobu, a na DPP, pak HPP + 3měsíční dobu
    5. v životopise mám uvádět, že jsem vdaná a že mám dítě, popř. že v době nemoci mám zajištěné hlídání? nebo tohle vůbec uvádět nemám? děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 9. 2013 12:03

dinosaurus (neregistrovaný)

Re: výpověď parag. 52 písm. c
      ještě prosím
      6. Prosím na co si mám dát ještě pozor, aby mě nenapálili, protože situace pro mě teď bude těžká a chci to co mi náleží, tedy odstupné. Myslím si, že rozhodně nemám podepisovat žádnou dohodu, protože tam bych skončila k 20.12. bez odstupného. Děkuji moc za rady a moc

• 27. 9. 2013 12:10

VeronikaNekv (neregistrovaný)

Děti se v životopise nemusí vůbec uvádět. Při posílání životopisu bych pouze psala, že mohu okamžitě nastoupit.

• 27. 9. 2013 12:11

jasná. (neregistrovaný)

Kdy se dítě narodilo? Na jak dlouhou dobu jste požádala o rodičovskou dovolenou?

• 27. 9. 2013 12:14

dinasaurus (neregistrovaný)

na 3 roky RD, dítě narozeno 19.12., moc děkuji paní jasná za pomoc

• 27. 9. 2013 12:15

Líba (neregistrovaný)

>>1, nejpozději v měsíci říjnu bych měla podepsat
      >>výpověď pro nadbytečnost podle ZP parag 52 písm. c (to
      >>je
      >>moje doměnka, když nemají pro mě práci), a tím bych
      >>měla
      >>nárok na odstupné, že kterého se neplatí SP a ZP?
      >>2, bude mi běžet dvouměsíční výpovědní doba, která
      >>by
      >>měla skončit 31.12, ale já mám nastoupit 20. prosince
      >>do práce.

>>najít mohu nastoupit např. od 1.12 do nového
      >>zaměstnání s tím, že sdělím, že zápočtový list donesu
      >>až mi
      >>skončí PP u toho prvního zaměstnavatele, předpokládám,
      >>že
      >>bych u nového zaměstnavatel podepsala papír, že na mě
      >>nejsou žádné exekuce a to by zatím stačilo? Také si
      >>myslím, že bych si mohla uplatňovat slevu na
      >>poplatníka,
      >>protože nikde jinde nepracuji. Jsou to jen slova
      >>"kdyby", ale mě se jedná o to, abych věděla co mohu
      >>napsat
      >>do průvodního dopisu, které budu současně posílat se
      >>svým životopisem.
      >>4. Kdybych si našla práci, mohla bych se domluvit s
      >>novým zaměstnavatel, že budu pracovat zatím DPP. Jen
      >>rozdíl vidím v tom, že kdybych byla na HPP měla bych
      >>3měsíční zkušební dobu, a na DPP, pak HPP + 3měsíční
      >>dobu
      >>5. v životopise mám uvádět, že jsem vdaná a že mám
      >>dítě, popř. že v době nemoci mám zajištěné hlídání?
      >>nebo
      >>tohle vůbec uvádět nemám? děkuji moc
      >ještě prosím
      >6. Prosím na co si mám dát ještě pozor, aby mě
      >nenapálili, protože situace pro mě teď bude těžká a chci to
      >co mi náleží, tedy odstupné. Myslím si, že rozhodně
      >nemám podepisovat žádnou dohodu, protože tam bych
      >skončila k 20.12. bez odstupného. Děkuji moc za rady a moc

Výpověď vám můžou dát až po skončení RD, tj v prosinci. PP bude trvat do 28.2.2014. Jestliže nebudou mít práci, budou vám po tu dobu platit překážky na straně zaměstnavatele. Můžete skončit dohodou, ale z důvodu nadbytečnosti, takže by odstupné náleželo. Můžete mít souběžně nový pracovní poměr i když tento ještě nebude ukončen.

• 27. 9. 2013 12:24

dinasaurus (neregistrovaný)

děkuji paní líbo, předpokládám že budou chtít PP zrušit dohodou a doufám i s odstupným, prosím napište mi jaký je to paragraf. Zkoušela jsem to tady na liště hledat v ZP, ale nenašla jsem ho. A musí tam být napsané i odstupné? nebo se to bere automaticky? moc děkuji a omlouvám se za hloubé dotazy, ale já se v tom moc neorientuji

• 27. 9. 2013 12:38

Líba (neregistrovaný)

"§ 67
      (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné..."

Pokud bude ze znění dohody jednoznačně jasné, že se jedná o organizační změny, tak by mělo být odstupné přiznané automaticky. Rozhodně ovšem nebude na škodu, bude-li to tam výslovně uvedené.

• 27. 9. 2013 12:39

jasná. (neregistrovaný)

Abyste měla nárok na odstupné, tak si ohlídejte, aby v dohodě o ukončení PP bylo napsáno, že k ukončení dochází z důvodu nadbytečnosti. Ve vašem případě bych žádal 5ti násobek odstupného a aby toto bylo v dohodě napsáno. Jinak ať vám dají výpověď + odstupné.

• 27. 9. 2013 12:44

OX (neregistrovaný)

Dohodu bych nepodepisovala, jen ať Vám dají výpověď podle §52 c) a bude Vám běžet pořád pracovní poměr, tak jak napsáno výše dvouměsíční výpovědní lhůta Vám začne běžet až od 01. 01 - 28. 02. 2014. Odstupné Vám náleží ve výši trojnásobku platu pokud jste teda u firmy déle než dva roky, což asi ano. Na dohodu bych přistoupila pouze kdyby Vám dali, alespoň pětiměsíční odstupné. Zbytečně by jste se okradla o dva měsíční platy, které by Vám měli zaplatit překážkou na straně zaměstnavatele od 20. 12.2013 -28. 02. 2014. I když si seženete práci, tak můžete mít současně dva pracovní poměry a budete brát dva platy.

• 28. 9. 2013 22:59

děkuji moc za pomoc a rady, takže musím trvat jednoznačně, aby tam byla výpověď pro nadbytečnost parag. 52 c, kdyby to bylo dohodou tak tam uvedenou paragraf 67? Já se bojím, že mi tam napíší nějaký paragraf a já nebudu vědět co znamená. Ještě mě napadla jedna otázka, k pracovní smlouvě mám mzdový výměr, jak tady bylo napsáno několikrát, pokud plat (teď nevím jestli není správné označení mzda) ve smlouvě, pak je to svaté, pokud je to ve mzdovém výměru, tak mi jen oznámí a mohou snížit peníze, ovšem dodržet zaručenou mzdu. Můj dotaz zní, když na ně vyrukuji s výpovědí pro nadbytečnost, nemůžou mi ještě předtím oznámit, že mi snižuji plat? To bych samozřejmě měla daleko míň. A ještě jedna otázka, řekli mi, že by se dalo uvažovat o neplaceném volno a až bude práce, tak mě vezmou. např. neplacené volno od 20.12. do 30.6.2014. I kdyby ani k tomuto datu nebyla pro mě práce, museli by mi dát pořád výpověď pro nadbytečnost? SYn mi chodí do školky celodenně, mohl by ještě chodit? Nebo to nějak na mě zkouší. Děkjuji moc za váš čas, jsem moc ráda, že tento server existuje

• 30. 9. 2013 10:00

Kara (neregistrovaný)

Pokud by to byla výpověď, tak v ní důvod uvedený být musí (stačí odkaz na písmeno), co znamená, že pokud se jedná o nadbytečnost, tak by ve výpovědi muselo být uvedeno, že je důvodem nadbytečnost nebo odkaz na písm. c v § 52.
      Pokud by se jednalo o dohodu, tak by v té dohodě muselo být napsáno, že k dohodě dochází z důvodu Vaší nadbytečnosti nebo z důvodu, který je uvedený v § 52 písm. c (tam je uvedena ta nadbytečnost). Se mzdou tak, jak píšete: pokud máte částku sjednanou v prac. smlouvě, změnit sami j nemohou. Pokud ji máte stanovenou ve mzdovém výměru, mohou ji změnit. Celkem hrubého bez zákonných příplatků musíte dostat aspoň zaručenou mzdu. Pokud zůstanete na neplaceném volnu, tak stále budete zaměstnankyní a případné ukončení poměru by se pak řešilo až pak (stejně jako teď). Ale pokud dítě chodí do školky celodenně, nejste osobou pečující o dítě celodenně, takže při nepl. volnu by se muselo odvádět zdravotní pojištění.

• 30. 9. 2013 10:38

volno a
      >>až bude práce, tak mě vezmou. např. neplacené volno
      >>od
      >>20.12. do 30.6.2014. I kdyby ani k tomuto datu nebyla
      >>pro mě práce, museli by mi dát pořád výpověď pro
      >>nadbytečnost? SYn mi chodí do školky celodenně, mohl
      >>by
      >>ještě chodit? Nebo to nějak na mě zkouší. Děkjuji moc
      >>za
      >>váš čas, jsem moc ráda, že tento server existuje
      >
      >Pokud by to byla výpověď, tak v ní důvod uvedený být
      >musí (stačí odkaz na písmeno), co znamená, že pokud se
      >jedná o nadbytečnost, tak by ve výpovědi muselo být
      >uvedeno, že je důvodem nadbytečnost nebo odkaz na písm.
      >c v § 52.
      >Pokud by se jednalo o dohodu, tak by v té dohodě
      >muselo být napsáno, že k dohodě dochází z důvodu Vaší
      >nadbytečnosti nebo z důvodu, který je uvedený v § 52 písm.
      >c (tam je uvedena ta nadbytečnost). Se mzdou tak, jak
      >píšete: pokud máte částku sjednanou v prac. smlouvě,
      >změnit sami j nemohou. Pokud ji máte stanovenou ve
      >mzdovém výměru, mohou ji změnit. Celkem hrubého bez
      >zákonných příplatků musíte dostat aspoň zaručenou mzdu.
      >Pokud zůstanete na neplaceném volnu, tak stále budete
      >zaměstnankyní a případné ukončení poměru by se pak řešilo
      >až pak (stejně jako teď). Ale pokud dítě chodí do
      >školky celodenně, nejste osobou pečující o dítě celodenně,
      >takže při nepl. volnu by se muselo odvádět zdravotní
      >pojištění.
      děkuji pan(í) Kara za odpověď, s tou školkou jsem si to tak nějak myslela, snažila jsem se získat školku a když se mi to povede, tak zase nemám práci. Achjo. Zatím nemám žádný papír v ruce, tak uvidím s čím příjdou. Jednou jsem se zkoušela dívat kolik je zaručená mzda pro účetní a vyšlo mi 12tis hrubém, je můj úsedek správný? Vím zaručené mzdy není nic velkého, tak jestli to ještě není méně. Uvidím jak to dopadne, děkuji moc

• 30. 9. 2013 11:34

VH

Odkaz na písmeno ve výpovědi nestačí, výpovědní důvod je třeba skutkově vynezit tak, aby jej nebylo možné zaměnit s jiným důvodem.

• 30. 9. 2013 12:14

Kara (neregistrovaný)

Nerozumím. Jestliže je v § 52 písm. se uvedeno "stane-li se zaměstnanec nadbytečným..." a v dohodě se napíše, že pracovní poměr končí z důvodů, uvedených v § 52 písm c, tak jak by mohlo být možné zaměnit výpovědní důvod (tj. nadbytečnost zaměstnance) s jiným důvodem?

• 30. 9. 2013 12:35

VH

Výše jste napsala, že ve výpovědi stačí odkaz na písemno, což není pravda. Dohodu jsem já nezmiňovala.

• 30. 9. 2013 13:40

Kara (neregistrovaný)

Vždyť jsem to po pár slovech upřesnila, cituji :"tak by ve výpovědi muselo být uvedeno, že je důvodem nadbytečnost nebo odkaz na písm. c v § 52". Copak to není takto dost jasné? Tím jsem chtěla říct, že buď se důvod uvede slovně nebo se uvede § a písmeno c.

• 30. 9. 2013 14:35

děkuji moc všem za pomoc, ještě prosím kolik je zaručená mzda pro účetní? děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).