Re: Pracovní cesta při změně pracoviště
Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na pracovní cestu z jakéhokoliv místa, nemusí se jednat o pracoviště zaměstnavatele. Pokud jde o změnu místa výkonu práce, pak zaměstnavatel vám zřejmě navrhl dohodu o změně PS, kterou jste ale neuzavřel. Jestliže jste na místě B několik dní pracoval, změnu jste akceptoval mlčky, konkludentně, pouze zaměstnavatel nesplnil svoji zákonnou povinnost sjednat změnu PS v písemné formě. Prokáže-li se, že jste na místě B konal práci podle pokynů zaměstnavatele (nikoliv že jste se tam byl podívat apod.), pak následné sdělení, že s místem B nesouhlasíte, nemá žádnou relevanci = měl jste si to rozmyslet.
Děkuji za vysvětlení. Zaměstnavatel mi dodatek k PS nenavrhl. Požádal jsem ho o kopii PS (svoji jsem měl daleko mimo bydliště), jak to v ní je s místem výkonu. Tu mi nedal. Zaměstnavatel mi sice nařídil přítomnost, ale žádnou práci nepřidělil.
Zaměstnavatel není povinen vám vydat kopii PS, protože jedno vyhotovení jste již obdržel. Na jedné straně uvádíte, vám zaměstnavatel změnu PS nenavhl, na straně druhé vám nařídil přítomnost na místě B. Tady by opravdu záleželo na tom, jak jednání s vámi proběhlo a co se konkrétně odehrálo. Nepíšete, co a kde děláte teď, popřípadě jak na to váš zaměstnavatel reaguje. Jste ve výpovědi, já bych se na vašem místě netrápila a zaměřila bych se na budoucnost.
Teď jsem doma, protože jsem musel odevzdat všechny služební věci (mobil, internet, PC, vstupní čipovou kartu) a zaměstnavatel navrhl dohodu o ukončení PP, ústně protože nechce, abych byl na pracovišti (předtím opak). Tu bych podepsal, kdyby tam nebylo "sml.strany se výslovně vzdávají veškerých nároků vzniknuvších nebo souvisejících s PP a uzavřením této dohody .. a nároky nebudou uplatňovat". Navrhl jen zvýšené trojnásobné odstupné, výpověď je v 10., čili náhrada by měla podle mě být za 10/11/12 + 1měs odstupné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
10. 10. 2013 9:16
Dobrý den,
Dostal jsem od zaměstnavatele výpověď pro nadbytečnost (§ 52 písm. c). Předtím během mojí nepřítomnosti změnil zaměstnavatel sídlo i místo výkonu práce. V pracovní smlouvě mám místo výkonu práce přesnou původní adresu (A) a dále, že jsme se dohodli, že mě zaměstnavatel může vyslat na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu a pro účely cestovních náhrad je adresa stejná (A), jako to místo výkonu práce. Po přestěhování firmy na adresu B jsem nepodepsal žádný dodatek k PS týkající se změny místa výkonu práce a kvůli výpovědi ho podepsat nechci. Bylo mi řečeno, že mě zaměstnavatel může přes tuto překážku vysílat na pracovní cesty. Dále, protože jsem byl několik dní na novém místě (B) a zaměstnavateli písemně neoznámil, že místo B není mým místem výkonu práce, může se prý jednat o můj tichý souhlas s novým místem vzdor tomu, že jsem to pak zaměstnavateli písemně sdělil.
Rád bych se zeptal, zda je přípustné, abych byl vyslán na pracovní cestu z místa A, a zda lze cestovní náhrady vyúčtovat vzhledem k místu A, které už jako pracoviště firmy neexistuje. A ještě, jak je to s mým tichým souhlasem, protože jsem si myslel, že jediné řešení je dodatkem k PS.
Děkuji předem za objasnění.