Daňové zvýhodnění -otec i matka souběžně

• (neregistrovaný)

15. 10. 2013 8:47

Dobrý den, prosím o radu týkající se daňového zvýhodnění na dítě.

Naše zaměstnankyně uplatňuje daňové zvýhodnění na 2 děti. Při podepisování „růžového prohlášení“ byl její manžel v evidenci úřadu a práce a pro naše potřeby podepsal čestné prohlášení, že slevu na děti neuplatňuje.

V průběhu roku nastoupil do nového zaměstnání, kdy nevědomky vyplnil i jména svých dětí a mzdová účetní, aniž by dostala od nás potvrzení, zda jeho manželka uplatňuje nebo neuplatňuje daňové zvýhodnění, začala toto zvýhodnění uplatňovat. Tímto došlo k souběhu cca 6 měsíců, kdy bylo u dvou zaměstnavatelů uplatňováno daňové zvýhodnění na 2 děti.

Jaký bude nyní postup? Daňové zvýhodnění chce i nadále uplatňovat naše zaměstnankyně. Její manžel musí u svého zaměstnavatele v růžovém prohlášení zrušit toto daňové zvýhodnění, mě doložit potvrzení, že u svého zaměstnavatele neuplatňuje daňové zvýhodnění a na konci roku neoprávněně uplatněné zvýhodnění v rámci daňového přiznání vrátit? Bude to takto dostačující?

Předem děkuji za jakýkoliv názor a radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 10. 2013 9:28

jasná. (neregistrovaný)

Re: Daňové zvýhodnění -otec i matka soub
      Otec by měl upozornit na chybu mzdovou účetní a ta by měla za celé období nesprávně uplatňovaného daňového zvýhodnění přepočítat výplaty a přeplatek zaměstnanci stáhnout z výplaty.

• 15. 10. 2013 9:31

xJ (neregistrovaný)

Oprava se týká zaměstnavatele manžela, tam bude přeplatek, protože mzdová nemá doklad, že manželka neuplatňuje, tam si to musí vyřídit, vy máte doklad od otce dětí, že on neuplatňuje a to podle mne platí do doby změny, pokud není v prohlášení stanovena doba platnosti, např. pro rok 2013 (např. čestné prohlášení, že v roce 2013 neuplatňuji zvýhodnění na děti xy, xyz a pod., potom byste potřebovala od roku 2014 nové potvrzení zaměstnavatele manžela, pokud by ho měl).

• 15. 10. 2013 9:36

vlalet (neregistrovaný)

v první řadě měla paní nahlásit, že manžel nastoupil do zaměstnání a přinést potvrzení, že si on neuplatňuje.

• 15. 10. 2013 9:47

LH (neregistrovaný)

Dobrý den, moc děkuji za Vaše reakce. Já mám bohužel potvrzení pouze z doby, kdy byl manžel naší pracovnice na úřadu práce (to, že někam nastoupil , jsem nevěděla). Původní prohlášení (z doby zaevidování se na úřad práce) bylo napsáno obecně, že od …. neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti, rodné číslo….

Zaměstnankyni nyní vyzvu, aby mi doložila příslušné potvrzení a daňový přeplatek bude muset vyřešit mzdová účetní manžela. Ještě se zeptám, pokud by nebyla ochotná toto řešit, je možné to napravit až v podaném daňovém přiznání? Od zaměstnankyně vím, že se mzdovou účetní jejího manžela je velmi špatná spolupráce :(

• 15. 10. 2013 12:14

Kara (neregistrovaný)

Vy jste krytá, protože Vy od něj máte čestné prohlášení z doby, kdy zaměstnavatele neměl. Že nastoupil do práce a tím pádem vyžadovat potvrzení aktuální jste vědět nemohla.
      Pochybila jeho účetní, protože mu neměla dávat zvýhodnění, když neměla potvrzení od Vás, že manželka neuplatňuje. Takže ona to řešit musí a to tak, že ty peníze rychle odvede FÚ a jemu je srazí. Ať k ní přijde FÚ na kontrolu, bude chtít vidět potvrzení od Vás, že jeho manželka děti neuplatňuje a to ona mít nebude, takže FÚ jí vyčíslí zvýhodnění jako neoprávněně uplatňované, ty peníze předepíše k úhradě + penále.
      Na RZD nebo přiznání bych to nenechávala.

• 15. 10. 2013 12:25

LH (neregistrovaný)

Moc děkuji za Vaše vysvětlení. Už v tom mám jasno :-) Přeji pěkný zbytek dne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).