Re: Skončení prac.poměru bez zkušební do
Když jste si nesjednali zkušební dobu, tak to jinak nepůjde, než zaměstnavatele přesvědčit o skončení nějakým dnem (tzn. dohodou). Pokud ho nepřesvědčíte, tak Vám nezbude, než dát výpověď (tzn. s výpovědní dobou). Nevím, co jiného byste chtěl poradit. To, že mu tam už nepřijdete a budete mít neomluvenou absenci, není dobré řešení.
To asi nestihnete protože pokud dáte výpověď tento měsíc, bezpochyby až na konci měsíce, tak prac. poměr skončí 31.12.2013. A pokud by nevyplatil mzdu za říjen, tak PP můžete okamžitě zrušit nejdříve 16. prosince a myslím, že říjen vám určitě zaplatí a kdyby šlo o listopad, tak výpovědní doba uplyne dříve, než byste mohl zrušit PP. Raději se zkuste domluvit, že třeba měsíc budete pracovat, aby si mohl najít náhradu a nebudete marodit, čili pro něj výhodnější, když celou výpovědní dobu promarodíte.
Nedá. Smlouvu jsem vypracoval já, protože pracuji jako ekonomický ředitel, ale dělám kromě skladů úplně všechno co se týká účta, daní, mezd a personalistiky. V podstatě dělám ekonom. ředitele sám sobě a majitel na mě tlačí, abych vymýšlel různé "kulišárny" v rámci zákona, a do toho se mi vůbec nechce. Také mzda není bůhvíco.
Nezlobte se, ale mně připadá, že málo vydržíte. Jste přesvědčený, že najdete rychle lepší, pohodovější práci? Kolik zaměstnavatelů jste vystřídal pro srovnání? Kolik je Vám a let a u kolika zaměstnavatelů už jste se v životě o práci ucházel? Co můžete nabídnout a jakou máte praxi? V jaká je zaměstnanost-nezaměstnanost ve Vaší oblasti a jaké jsou tam mzdy? To je velmi důležité. Zvažte to. Nevím, o jaké kulišárny má jít, ale vymýšlení "kulišáren", jak Vy to nazýváte, V RÁMCI ZÁKONA, je normální práce účetních a ekonomů, které se říká např. daňová optimalizace. Pokud je něco v rámci zákona, pak je to v pořádku a je to Vaše práce. Pokud po Vás chce něco, co není v rámci zákona, tedy chce něco nezákonného, tak ho jistě o tom, že v takovém případě bude lepší, když se rozejdete, přesvědčíte.
Víte, já jsem pro ně 10 let dělal externě na živnost. Nyní mě chtěli mít na firmě, jelikož majitel chce jít do důchodu a firmu předat synům. Ono je to složité - 15 roků jsem podnikal v této činnosti. Kancelář mám doma plně vybavenou - pracoval jsem pro více firem, přičemž tato byla nejklíčovější a teď si musím zvykat na nový systém života. Dřív jsem seběhnul schody a byl "v práci". Teď musím denně jezdit autem atd. atd.
Tak já už mám také přes 50 a abych řekla pravdu, radši někam dojedu, protože když jsem měla kancelář doma, pořád jsem odbíhala něco udělat doma. Kancelářská práce doma chce disciplínu a striktní oddělování času výdělečné práce a času domácí práce. Chlap to asi tak nemá, toho ta domácnost tak nehoní, ten si prostě sedne k pracovnímu stolu a nějaká pračka nebo žehlička ho nezajímá. To spíš televize nebo kanape. Ale je to o zvyku. Každopádně to přece můžete v tom zaměstnání zapíchnout - po dohodě nebo po uplynutí výpovědní doby (ve které ještě musíte vydržet dojíždět, taková hrůza, aby se nedala vydržet, co zas není). A vrátit se k práci OSVČ ve své vybavené kanceláři - ale aby tam placená práce byla, musí být ty zakázky, že ano.
Tak dojíždění, ke všemu pohodlně autem, není snad důvodem k tomu, že byste chtěl co nejrychleji skončit a nemohl to vydržet ani do konce roku, ne? Z vlastní zkušenosti mohu porovnat jak práci OSVČ, tak práci zaměstnance, obojí má svá pro i proti, a v drtivé většině svého pracovního života za prací dojíždím (autem i autobusem), to není přece žádný problém. A jsem ráda, že tu práci mám. Téměř každý z nás si musel někdy zvykat na nový systém života. To, co tady jste zatím popsal, skutečně nevidím jako takový problém, kvůli kterému byste musel chtít hned skončit a nemohl vydržet ani do konce roku. Zvláště, když jste pro ně dosud pracoval jako OSVČ. Asi jde jen o Váš pocit, myslím, že mnoho jiných by Vaše místo bralo všemi deseti. Ale pokud to fakt s nimi chcete zabalit, už jste se o tom zkusil pobavit? Mně by se jako majiteli firmy také nelíbilo, kdyby mně účetní, který měl po celou dobu ode mě zakázku na účto a v poslední době mně dělá účto jako zaměstnanec před koncem roku řekl, že chce skončit hned a nedodělat svou práci ani po výpovědní dobu a takto mě nechat na holičkách. Ale pokud byste navrhl nějaký svůj zástup a trochu ho zapracoval, proč myslíte, že by Vás nepustil dříve? A jestli ne, tak buďte rád, že jste tak nepostradatelný, vždyť byste si třeba mohl vymínit více peněz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 10. 2013 11:02
Dobrý den, prosím o pomoc. Uzavřel jsem pracovní smlouvu na dobu neurčitou a v této pracovní smlouvě není zmínka o zkušební době. Nyní bych chtěl tento pracovní poměr skončit (z osobních důvodů) a nevím, jak to mám provést tak, abych mohl odejít co nejdříve. Zaměstnavatel na dohodu nepřistoupí a když mu dám řádnou výpověď s 2 měs.výpovědní dobou, tak mi po dobu výpovědní doby ze života udělá peklo. Prosím moc, poradíte mi někdo? Předem děkuji.