Re: DE - nákup zboží z EU - jaký kurz mě
dejte si do vnitřní směrnice, že používáte kurz platný pro DPH, a tímto kurzem přepočítejte faktury pro účely DPH i do knihy závazků - u zboží to bude kurz ke dni vystavení faktury dodavatelem
do peněžního deníku přepočtete úhradu zase stejně určeným kurzem, žádné kurzové rozdíly neevidujete a v knize závazků označíte fakturu jako uhrazenou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 10. 2013 8:55
Dobrý den,
opět řeším, zda zadávám správně kurz eur a PLN v přijatých fakturách. Jsme plátci DPH, vedeme daňovou evidenci, program nám neumožňuje zadání dvou kurzů u jedné faktury. Používám denní kurz vyhlašovaný ČNB.
Ale...
1) máme přepočítávat přijaté faktury kurzem z data vystavení faktury (a tuto částku lze použít i pro DPH i pro daň z příjmu)
a nebo kurzem z dala přijetí zboží a doplnění faktury? (a opět - lze použít i pro DPH i pro daň z příjmu?) Obvykle obdržíme fakturu zároveň se zbožím.
2) Je dále správně, že neřeším kurzový rozdíl při úhradě faktury a i do daně z příjmu počítám s částkou, kterou dostanu při použití kurzu ČNB? Část faktury mi v programu stojí jak neuhrazena /protože skutečná částka platby je vyšší/ a pouze označím závazek jako uhrazený.
Omlouvám se, jestli se dotaz opakuje, ale hledala jsem a stále si nejsem jistá, jestli to děláme správně.