Hlavní navigace

Dotace investiční-přelom roku

  • (neregistrovaný)

    4. 11. 2013 7:01

    Prosím o radu: máme schválenu dotaci na nákupy strojů. V roce 2013 jsme pořídili stroj , který jsme sami zaplatili, ale dotaci zřejmě dostaneme až v roce 2014. Mám v roce 2013 oplatňovat odpisy hmot.majetku z celé pořizovací ceny a až v dalším roce odpisy počítat ze zůstatkové ceny,která bude ponížena o poskytnutou dotaci? Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 11. 2013 10:47

      Kamila II (neregistrovaný)

      Re: dotace investiční-přelom roku
      Kdy ji obdržíte tu dotaci? Pokud ji obdržíte do uzávěrky (do podání DP za rok 2013), ponížila bych v r. 2013 odpisy. Odepisovala bych z ceny bez dotace. Pokud ji obdržíte později, což znamená, že dáte DP dříve, než obdržíte dotaci, tak bych si možná troufla v r.2013 odepisovat z celé ceny a v r. 2014 ponížit o dotaci. Ale je to tak na radu daň. poradce.

    • 4. 11. 2013 13:49

      magda122 (neregistrovaný)

      Re: dotace investiční-přelom roku
      Děkuji. taky jsem si to tak myslela-ještě se poradím

    • 4. 11. 2013 15:17

      Kamila II (neregistrovaný)

      Re: dotace investiční-přelom roku
      Moc hezké, ale moudrá z toho nejsem. Ale mám vlastní zkušenost, kdy se v jednom roce náš auditor přiklonil k tomu, že i když jsme dotaci obdrželi v březnu následujícího roku, tak o ni až v tom březnu budeme účtovat a i snižovat pořizovací cenu majetku. Tudíž odpisy v minulém roce budou z původní ceny. Zhruba za 1/2 roku otočil a že nikdy nic takového neřekl (bohužel již jsem tam nepracovala a písemně jsem to neměla) a že se to všechno musí zpětně opravit, protože jsme o té dotaci věděli dřív než jsme podávali přiznání. V závěrce jsme měli popsáno, kdy dotace přišla atd. Auditor řekl, že o tom vůbec nevěděl a že jsme mu to zatajili, přitom přílohu sestavoval se mnou a ověřoval ji. Bohužel již jsem se bránit nemohla. Přitom to bylo jeho doporučení, jak to udělat.
      Takže babo raď, co je správné. A šlo o miliony. Firma dodatečně všechno spravila, dodanila a za blbce jsem byla já. To je život. Od té doby, všechno sporné jen písemně a kopie si dělám domů.

    • 4. 11. 2013 15:31

      jinka (neregistrovaný)

      Re: dotace investiční-přelom roku
      Složité to je....Nejlépe komunikovat s poskytovatelem, auditorem i daňařem a ani tehdy to nemusí být správně
      Pak přijde kontrola od poskytovatele a zjistíte, že nic nevíte a máte všechno špatně
      Dle mé zkušenosti se i FU podřídí vůli poskytovatele

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).