Re: Návštěva lékaře v pracovní době
Toto je tam proto, že se nedá paušalizovat a prosuzovat musí případ zaměstnavatel, který to platí. Musí přihlížet k Vaší situaci a nemůže si stanovit to, co píšete. V cit. Nařízení vl. je to slůvko NEBO, tedy posuzovat může z obou pohledů. Sice nařízení dovolené je v pravomoci zaměstnavatele, ale je to nevhodné řešení zástupného problému zaměřeného ke škodě zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 11. 2013 14:14
Dobrý den, pracuji ve firmě, která je cca 80 km od mého trvalého bydliště. Nyní bych potřebovala navštívit 2 lékaře (zubaře a praktického), které mám ve svém trvalém bydlišti. Každý má ordinační hodiny jinak, budu muset jet 2x. Mimo pracovní dobu jet nemůžu, lékaři ordinují pouze v mojí pracovní době. Návštěva těchto lékařů mi zabere asi celou pracovní dobu. Zaměstnavatel mi tvrdí, že mám při návštěvě lékaře nárok na náhradu mzdy jen jednou za měsíc a to ve výši 4 hodin, tak ať si vezmu dovolenou. Letos jsem ještě u žádného lékaře nebyla.
Když se dívám do nařízení vlády, tak tam se píše, že " Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout".
Jak je to myšleno s bydlištěm a pracovištěm, když tato místa u mně nejsou totožná, ale bydliště je cca 80 km od pracoviště? Mám v mém případě nárok na náhradu mzdy za návštěvu lékaře na celý den nebo jen na dobu, kterou by mi to zabralo, kdybych šla k lékaři, který je nejblíže pracovišti? Děkuji moc za vaše odpovědi.