Re: Okamžité zrušení PP x výpověď
Hrubé porušení povinností zákoník práce nezná, pozor na použité pojmy - důvodem pro okamžité zrušení PP je porušení povinností zvlášť hrubým způsobem. Pokud dá výpověď sám zaměstnanec, v žádném případě nemá právo na odstupné, ale mohlo by se jednat o nějakou odměnu spojenou s odvody SP a ZP. Zrušit PP okamžitě je možné i během výpovědní doby, PP pak skončí na základě toho právního úkonu, jehož účinky nastanou dříve. Dokonce zaměstnavatel v tomto případě až tak neriskuje, protože i kdyby soud prohlásil okamžité zrušení PP za neplatné (k žalobě zaměstnance), PP by skončil na základě jeho výpovědi.
Re: Okamžité zrušení PP x výpověď
Paní VH, děkuji, zaměstnavatel použije jak jsem vyrozuměla § 55 okamžité zrušení.
Kamarádka chtěla do zrušení napsat, že pracovní poměr bude ukončen bezprostředně den po obdržení dokumentu ... Je to tak správně? Já bych volila to do zrušení nepsat, poslat do vlastních rukou na doručenku se zkrácenou dobou úložnosti (10 pracovních dnů), prac.poměr by byl ukončen převzetím, nevyzvednutím § 336 ZP. Anebo je vhodné onu větu připsat ... to by se pak "tlouklo" s podmínkami doručení, pokud by nepřevzal, pak pracovní poměr končí 10. den uložení je to tak ...?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 11. 2013 14:25
Dobrý den, kamarádka se na mě obrátila s dotazem, ještě jsem se s tím nesetkala, můžete prosím poradit? Zaměstnanec dal výpověď z důvodu šikany a požaduje odstupné. Kamarádka tvrdí, že on má zkušenosti se soudy, v předchoZích zaměstnáních se prý soudil a má obavy, aby měli jako zaměstnavatel vše v pořádku. On dal výpověď a od 1.11. nechodí do práce, ani neposlal pracovní neschopenku. Takže běží výpovědní doba a jemu absence. Zaměstnavatel s ním hodlá okamžitě zrušit pracovní poměr pro hrubé porušení z důvodu absence. To lze takto „přebít“ ? výpovědní dobu okamžitým zrušením ...? Nevím, jaké má zaměstnanec zkušenosti, ale ještě jsem neslyšela o odstupném z důvodu šikany ...