Re: neomluvená absence a krácení dovolen
§ 223 ZP
(2) Krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluveně zameškanou směnu (pracovní den), může mu dovolenou krátit o 1 až 3 dny; neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat.
(3) Při krácení dovolené podle odstavců 1 a 2 musí být zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, poskytnuta dovolená alespoň v délce 2 týdnů.
Možná nemám pravdu, ale já to chápu tak, že za každou celou zameškanou směnu můžete krátit o 1-3 dny dovolené, jen musíte dodržet pravidlo, že když u Vás byl zaměstnaný po celý rok, musí mu po krácení zůstat roční nárok 10 dní.
takže krátit nebudu že? chtěla jsem se zeptat jak je to s proplácením nevyčerpané dovolené když jsme zaměstnanci dali §55 1b) ZP. Obchodní ředitel mi nakázal tuto dovolenou neproplácet. Poprve řeším §55 1b). tak nevím jestli proplatit nebo ne. Předem díky za radu
Pokud byl k 1.1.2013 již u vás zaměstnán, pak můžete dovolenou krátit a to za každý den neomluvené absence až o 3 dny. Pokud měl více jak 1 den neomluv. absence, pak nevyčerpanou dovolenou 4 dny neproplatíte, ale budete krátit za neomluvenou absenci.
ano měl jen 1 den absenci, toho 21.10.2013 a zároveň mu k tomuto dni ukončili pracovní poměr, tak že paní Katko jestli to chápu tak mu pokrátím 1-3 dny (to si můžeme vybrat kolik chceme?) jelikož neomluvená absence byla jen 1 den a jeden den mu proplatím.
Posouzení důvodu okamžitého zrušení PP vždy záleží na okolnostech každého jednotlivého případu, to, co bylo judikováno a zde je neustále opakováno, je pouze orientační. Nejvyšší soud nedávno uznal jako důvod pro okamžité zrušené PP nepřítomnost, která trvala 2,5 hodiny. S tou dovolenou záleží na Vás, zda využijete možnosti "až 3 dny" za 1 A, pokud ano, proplatíte 1 den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 11. 2013 7:57
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Zaměstnanec byl do 20.10.2013. Dne 21.10. nenastoupil do práce. Má za tento den neomlouvenou absenci a ukončen pracovní poměr §55 1b) ZP. bude se mu za jeden den krátit dovolená. K tomuto dni má nevyčerpanou dovolenou 4 dny. Nevím kolik dní mu mám proplatit jako nevyčerpanou dovolenou. Děkuji předem za Vaše rady