Re: identifikovaná osoba dobrovolně?
Identifikované osoby
§6g
Osoba povinná k dani, která není plátcem, nebo právnická osoba nepovinná k dani jsou identifikovanými osobami, pokud v tuzemsku pořizují zboží z jiného členského státu, které je předmětem daně, kromě zboží pořízeného prostřední osobou v rámci zjednodušeného postupu při dodání zboží uvnitř území Evropského společenství formou třístranného obchodu, ode dne prvního pořízení tohoto zboží.
§6h
Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, je identifikovanou osobou ode dne přijetí zdanitelného plnění s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, pokud se jedná o
a) poskytnutí služby,
b) dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo
c) dodání zboží soustavami nebo sítěmi.
§6i
Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, je identifikovanou osobou ode dne poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, s výjimkou poskytnutí služby, které je v jiném členském státě osvobozeno od daně.
Za odpověď děkuji, nicméně je mi k ničemu. Dobrovolně se jako IO zaregistrovat nemůžu (?), ale proč mám dostat fakturu z EU s DPH, DPH zaplatit, pak se registrovat jako IO a DPH mám znovu odvést a zaplatit? Nebo jak to mám udělat, aby mi partner vystavil fakturu bez DPH, když nemám platné DIČ?
No já nevím. Já v ZDPH vidím jedinou možnost - a to že registrace IO je možná až ve chvíli, kdy se jí stane...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 11. 2013 10:11
Dobrý den, prosím, identifikovanou osobou se nemohu stát dobrovolně? Je to tak? V mém případě....až přijmu službu s místem plnění v ČR od osoby mimo ČR? (zjednodušeně...). Děkuji.