Dohoda o pracovní činnosti

• (neregistrovaný)

18. 11. 2013 18:57

Dobrý den,
    měla bych dotaz ohledně DPČ a placení pojistného. Mám normální práci na HPP, kde platím ZP i SP a ted mám dohodu o pracovní činnosti. Nevydělám si víc než 2500,- a našla jsem hodně článků o tom, že z této částky se ZP i SP neplatí, co je na tom pravdy??
    Mockrát děkuji
    K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 11. 2013 19:27

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: Dohoda o pracovní činnosti
      Pokud se jedná o DPČ - zaměstnání malého rozsahu (do 2500,- Kč) - tak se ZP ani SP neplatí.

• 18. 11. 2013 20:56

plevka (neregistrovaný)

přidala bych ještě dotaz...za stejné situace jak je otázka položena - započítává se potom ta vydělaná částka z DPČ (menší než 2500) do základu na výpočet výše důchodu?

• 18. 11. 2013 21:45

Líba (neregistrovaný)

Pokud se z příjmu neodvádí SP, tak se vůbec neobjeví v evidenčním listu důchodového pojištění a nijak neovlivní výši důchodu. Bude-li to jediný příjem, neprojeví se tato doba ani v odpracovaných letech.

• 19. 11. 2013 0:41

K. (neregistrovaný)

Moc dekuji za odpoved. Jen ještě musí být ve smlouvě - zaměstnání malého rozsahu nějaká specifika??

• 19. 11. 2013 16:26

Kara (neregistrovaný)

ZMR se neurčuje podle výše mzdy nebo odměny, ale podle znění smlouvy. Pokud je ze smlouvy zřejmé, že měsíční odměna je sjednána menší než 2500, nebo není zřejmé, kolik si má vydělat (tzn. formulace např. DPP se sjednává na MAXIMÁLNĚ 20 h týdně, 80 Kč za odpracovanou hodinu, tzn. že může pracovat např. jen 5 hodin, prostě není jasné, kolik hodin bude pracovat a tedy kolik si vydělá), pak jde o ZMR. A v případě ZMR se SP z částky do 2499 Kč neodvádí. Pokud je sjednaná částka alespoň 2500 Kč nebo se dá ze smlouvy vypočítat, že si vydělá aspoň 2500, pak nejde o ZMR. V takovém případě se SP odvádí i v případě, že těch 2500 měsíčně nevydělá.
      Se ZP je to jinak. Tam platí toto: Vydělá 2500, ZP se odvádí. Nevydělá 2500, ZP se neodvádí. Ale toto platí pouze u DPČ. U pracovního poměru se ZP odvádí vždy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).