Re: Nepřevzetí zboží
Došlo ke zdanitelnému plnění? Já bych řekl, že nedošlo, proto neměl být vystaven daňový doklad.
Nebo byl DD vystaven na základě příchozí platby? V takovém případě vystavte ODD a platbu vraťte - to by mělo jako potvrzení stačit.
V každém případě platí, že pokud příjemce má DD, musí potvrdit převzetí ODD.
Ke zdanitelnému plnění došlo předáním přepravci. Platí obecná pravidla obchodního zákoníku o dodání zboží, ke kterému dojde v okamžiku předání zboží prvnímu dopravci k přepravě.
Takže povinnost vystavit DD jsme měli, ale zákazník tento DD nemá, protože zboží nepřevzal a vrátilo se k nám. Tudíž mi nepotvrdí ani převzetí ODD.
Ke zdanitelnému plnění nedošlo předáním k přepravě. Předání k přepravě jen určilo Místo zdanitelného plnění dle §7 a 8 ZDPH.
§21 ZDPH říká:
Při dodání zboží se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
a) dnem dodání podle § 13 odst. 1 při prodeji podle kupní smlouvy,
b) dnem převzetí v ostatních případech ...
O §13 zde nejspíš nejde a k převzetí, jak píšete, nedošlo, takže nedošlo ani k uskutečnění zdanitelného plnění a doklad jste měli vystavit až po převzetí.
Nebo Obchodní zákoník říká o uskutečnění zdanitelného plnění a vystavování daňových dokladů něco jiného? Možná určuje obecná pravidla v případech neošetřených jinými zákony a smlouvami, což nejspíš není tento případ.
Zkrátka jste vystavili daňový doklad před uskutečněním zdanitelného plnění a musíte mít možnost tento chybně vystavený doklad stornovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 11. 2013 9:51
Dobrý den,
v říjnu jsme poslali zboží zákazníkovi plátci DPH. Byl vystaven daňový doklad.
Včera se nám zboží vrátilo jako nepřevzaté, odmítnuté.
Jak postupovat z hlediska DPH.
Vystavím ODD s datem 19.11.2013, ale můžu dát DUZP 31.10.2013 ať se mi to vyrovná v jednom měsíci? A ODD mi nikdo nepotvrdí.
Děkuji