Re: Dovolená po PPM, RD - správné zadání
>Dobrý den,
>
>prosím zkušenější mzdovky o kontrolu, zda jsem správně
>zprocesovala
>PPM a RD kolegyně :-)
>
>Kolegyně nastoupila na mateřskou dovolenou 7.5.2013 -
>skončila jí tedy 18.11.2013. Dne 11.11.2013 požádala
>o čerpání dovolené v plné výši (do dne nástupu na PPM
>neměla žádnou dovolenou, takže nárok celých 20 dnů za
>2013).
ano
>
>Do mzdového systému jsem zadala: ukončení PPM 18.11.,
>od 19.11. do 16.12. dovolenou a od 17.12. rodičák.
ano
>
>Prosím je můj postup správný? Rodičák má vlastně už od
>19.11., ale do mzdového systému nemohu zadat kombinaci
>čerpání dovolené a rodičáku do jednoho dne.
ona od 19.11. pobírá pouze rodičovský příspěvěk (což je něco jiného než rodičovská dovolená - tu poskytuje zaměstnavatel)..
>
>Prosím je potřeba někde hlásit? Předtím nástup na PPM
>jsem hlásila na zdravotní pojišťovně a na sociálku
>jsem poslala jen žádost o mateřskou s přílohou.
nikde nic už nehlásíte, až pak skončení rodičovské dovolené na ZP kódem "U"
>
>Dále malý se jí narodil 24.6., při žádosti o čerpání
>dovolené zrovna požádala o neplacené volno do 3 let
>věku dítěte tj. do 24.6.2016 (na sociálce si ale
>rodičovský příspěvek zadala až do 31.8.2013) - domnívám se, že
>my jsme povinni ji poskytnou volno pouze do toho 24.6.
>a pokud jí dáme i prázdniny, tak je to naše dobrá
>vůle? Je potřeba aby pak napsala ještě další žádost o
>volno od 25.6.16 do 31.8.2016?
do 3 let věku dítěte nemá neplacené volno, ale rodičovskou dovolenou, po této době si může požádat o neplacené volno, se kterým zam-tel nemusí souhlasit... takže nastoupit do práce by měla 25.6.2016 a pokud bude chtít být přes prázdniny doma, tak to pak záleží na zam-teli, zda ji poskytne neplacené volno do toho 31.8.
>
>Moc děkuji.
>
>
>Hezký den.
>
>VS
Rodičovskou dovolenou bude čerpat až po skončení dovolené. Neměla žádat o neplacené volno, ale o rodičovskou dovolenou. Jestliže bude chtít zůstat doma déle než do 3 let věku dítěte, potom může požádat o neplacené volno. To jí ovšem zaměstnavatel nemusí poskytnout. Teď je předčasné to řešit. Dokdy bude brát rodičovský příspěvek zaměstnavatele nezajímá, jen k odhlášení na ZP. (Buď skončení RD nebo pobírání RP, podle toho, co nastane později).
*** Dobrý den. Oběma moc děkuji za radu a kontrolu. Vzor žádosti jsem našla někde na netu. Naformulovali jsme to přesně takto:
"Žádám tímto o čerpání dovolené v plném rozsahu tak, aby navazovala bezprostředně na ukončení mateřské dovolené ke dni 18.06.2013. Zároveň žádám o poskytnutí o neplaceného volna z důvodu péče o dítě (rodičovská dovolená) až do jeho věku 3 let tj. do 24.06.2016."
Může to tedy prosím takto být nebo tedy raději to neplacené volno vynechat a napsat jen že žádá o rodičovskou dovolenou ...
Moc děkuji za trpělivost.
VS
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 11. 2013 11:59
Dobrý den,
prosím zkušenější mzdovky o kontrolu, zda jsem správně zprocesovala
PPM a RD kolegyně :-)
Kolegyně nastoupila na mateřskou dovolenou 7.5.2013 - skončila jí tedy 18.11.2013. Dne 11.11.2013 požádala o čerpání dovolené v plné výši (do dne nástupu na PPM neměla žádnou dovolenou, takže nárok celých 20 dnů za 2013).
Do mzdového systému jsem zadala: ukončení PPM 18.11., od 19.11. do 16.12. dovolenou a od 17.12. rodičák.
Prosím je můj postup správný? Rodičák má vlastně už od 19.11., ale do mzdového systému nemohu zadat kombinaci čerpání dovolené a rodičáku do jednoho dne.
Prosím je potřeba někde hlásit? Předtím nástup na PPM jsem hlásila na zdravotní pojišťovně a na sociálku jsem poslala jen žádost o mateřskou s přílohou.
Dále malý se jí narodil 24.6., při žádosti o čerpání dovolené zrovna požádala o neplacené volno do 3 let věku dítěte tj. do 24.6.2016 (na sociálce si ale rodičovský příspěvek zadala až do 31.8.2013) - domnívám se, že my jsme povinni ji poskytnou volno pouze do toho 24.6. a pokud jí dáme i prázdniny, tak je to naše dobrá vůle? Je potřeba aby pak napsala ještě další žádost o volno od 25.6.16 do 31.8.2016?
Moc děkuji.
Hezký den.
VS