Re: Prosím - hmotná zodpovědnost
Předně - dohoda o hmotné odpovědnosti (přesněji o odpovědnosti) nemusí být uzavřena jako samostatné smluvní ujednání, ale může být součástí PS. Dále záleží na tom, zda se jedná o společnou (hmotnou) odpovědnost, nebo o odpovědnost indivuduální, tedy pouze vaši. Zaměstnanec na základě takové dohody odpovídá za úplnost svěřených hodnot a k výzvě zaměstnavatele je povinen prokázat jejich úplnost nebo finanční protiiplnění. Zaměstnanec se může z této odpovědnosti vyvinit, prokáže-li, že ke škodě došlo zcela nebo zčásti bez jeho zavinění (zaměstnavatel není povinen mu zavinění prokazovat, to je předpokládáno zákonem). Tato dohoda není závazkem jen pro zaměstnance, ale také pro zaměstnavatele = musí zaměstnanci vytvořit takové pracovní podmínky, aby mohl svěřené hodnoty chránit = uzamykatelná skříň, trezor apod. Takže - informací je málo, napište jich ev. více.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 11. 2013 19:58
Moc prosím o radu - pracuji v opravně el.přístrojů - nemám podepsanou hm.zodpovědnost, pouze mám v pracovní smlouvě uvedeno, že zodpovídám za svěřené hodnoty. Na prodejně se nás střídá několik. Nyní se jeden přístroj ztratil a zaměstnavatel mi chce jeho cenu strhnout z výplaty... Prosím, může škodu bez mého souhlasu strhnout? Jak je to s hmotnou zodpovědností, když je pouze tato věta v prac.smlouvě a žádnou samostatnou "hmotnou zodpovědnost" jsem nepodepisovala?
Předem díky za radu, není to zanedbatelná částka...