Re: Výdaj před začátkem podnikání
Při uplatňování výdajů paušálem si už nemůžete uplatňovat ještě odpisy z auta, což by šlo, kdybyste auto po zahájení podnikání vložil do svého obchodního majetku a uplatňoval skutečné výdaje. V těchto paušálních výdajích jsou už odpisy majetku zahrnuty.
A nepovedete účetnictví, ale daňovou evidenci. Při svém obratu nebudete mít povinnost vést podvojné účetnictví a zakládat s.r.o. asi nebudete :-)
Omlouvám se asi jsem se špatně vyjádřil měl jsem na mysli to, že pokud začnu podnikat v lednu. Auto bych si koupil v prosinci. Budu plátcem DPH tak jsem se chtěl zeptat jestli si budu moci uplatnit dph z vozu zakoupeného v prosici až v lednu 2014. Protože nyní prý platí, že každý kdo žačne podnikat je měsíčním plátce DPH, pokud ví, že jeho obrat přesáhne milion korun za rok.
Ještě jednou děkuji za rady.
Ale to je úplně jiná otázka než ta původní.
Pokud váš obrat nepřesáhne za 12 po sobě jdoucích měsíců 1 mil. Kč, můžete se stát plátcem DPH dobrovolným a plátcem DPH se stanete po podání registrace k DPH ke dni, který vám FÚ určí. Všichni noví plátci DPH se stanou od roku 2013 plátci měsíčními. Tolik obecně.
A vaše obchodní činnost bude spočívat v čem? Ptám se proto, protože, kdyby se týkala plnění osvobozených od DPH ( např. poskytování úvěrů a půjček, obchodování s investičními nástroji , obchodování s devizami,...), tak u plnění (nákup auta) týkajících se těchto osvobozených plnění, byste neměl nárok na odpočet DPH. Jinak máte nárok na odpočet DPH u nákupu auta, které je ve vašem obchodním majetku, tzn., že musí být koupeno na vás FO- podnikatel (ne dříve) a nárok na odpočet DPH je jen v poměru služební/ soukromé jízdy a sledovat 5 let, jinak se při změně více jak 10% dělá na konci roku oprava a DPH se musí částečně vracet. Ještě jsem vás informacemi nezahltila? Problematika DPH není jednoduchá...
Aha, tak pokud chápu správně.
1)Auto si musím koupit až budu mít založený živnostencký list a nejlépe až v lednu 2014.
2)Uplatnit Dph z něj můžu (bylo by to ojeté auto) a musím ho vložit do majetku .
3)Nic jiného z něj uplatňovat nemůžu nebo můžu normálně PHM, opravy???
4)Musím vést knihu jízd. Je to tak?
5) A na konci roku až budou daně tak si zaškrtnu, že chci výdaje uplanit paušálem.
6)A ještě kdy se mám přihlásit k tomu DPH?
Budu obchodní zástupce tj. zprostředkování prodeje a služeby. A vím na 100%, že mé příjmy přesáhnou za rok 1 mil. korun.
A ještě jsem se chtěl zeptat, pořád je mi to divné,ale dočetl jsem se,že je to tak. Opravdu můžu byt plátce DPH vést daň. evidenci a na konci roku až se budou dělat daně tak se můžu rozhodnout jestli necháme výdej skutečné nebo použiji paušál?
Velice děkuji za rady nějak jsem se do toho zamotal.
Začnu od zadu. Ano, až před podáním DPFO se můžete rozhodnout, zda uplatníte paušál nebo skutečné výdaje dle toho, co bude pro vás dle platné legislativy výhodnější.
1) Ano
2) Když ho koupíte až budete podnikat = budete mít platný ŽL, na FO-podnikatel, tak tím ho už budete mít v obchodním majetku (nic vkládat už nebudete)
3) Z PHM, oprav si budete moci nárokovat DPH v poměru služební/soukromé jízdy, pokud auto budete používat pro zdanitelná plnění (ne osvobozená) a budete v té době už plátcem DPH (dělá se to tak, že byste uplatnil z DD DPH a na soukromé jízdy byste vystavil Doklad o použití a tím DPH vrátil)
4) Musíte vést Knihu jízd ( pro určení poměru služ./soukr. jízdy).
5. Záleží , co bude pro vás výhodnější, jest-li skutečné nebo paušální výdaje.
6.Těžko radit. Málo informací. Neberte v potaz jen "vidinu" odpočtu DPH u nákupu auta, ale také to, že budete-li jednat svým jménem, na svůj účet a na svou odpovědnost, prodraží se vámi poskytnutá činnost o DPH pro neplátce DPH.
Jé, vy jste hodná.
Ještě jsem se chtěl zeptat, zda je možné když jsem plátce DPH dávat měsíčně auto nějakým tím paušálem. Netuším jak to funguje, to bych pak nemusel také vést tu knihu jízd?
A jak by to bylo s opravama, ty bych si tam mohl dávat?
Ještě prosím Vás jak by vypadal ten doklad na ty soukromé jízdy?
Nějak si to nedovedu představit.
Asi jsem úplně mimo, ale chtěl bych to vědět jaké jsou možnosti a hlavně správné.
Ještě jednou děkuji
Petr J.
Ano, také lze použít tzv. paušální výdaj na dopravu silničním vozidlem, ale ten je jen ve výši 5 000 Kč měsíčně (zcela používáte auto pro podnikání) resp. 4 000 Kč měs., když i soukromě. Pro vás jako obch.zástupce - stále na cestách se asi nevyplatí. Tam si pak můžete uplatňovat DPH z PHM, ale PHM už nedáváte do výdajů, to vám nahrazuje ten paušál. Knihu jízd musíte vést kvůli tomu uplatňování DPH. Paušál zahrnuje výdaje na PHM a parkovné. Opravy do něj nespadají. Vzor Dokladu o použití najdete na netu.
Ještě pozn. psal jste, že budete kupovat ojeté auto. Abyste měl vůbec nárok na odpočet DPH, musíte ho koupit od plátce DPH, který ho bude prodávat s DPH na výstupu a vystaví vám Daňový doklad. Ne, osvobozené (DPH 0%), což je u prodeje ojetých osobních aut, u kterých v letech cca 2007-31.3.2009 nebyl možný odpočet DPH. Také pozor na nákup v autobazaru. Některé z nich prodávají auta v tzv. zvláštním režimu a zde také není nárok na odpočet DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 11. 2013 15:59
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Chtěl bych od ledna 2014 začít podnikat jako obchodní zástupce. Vím, že budu plátce DPH obrat budu mít za rok určitě více jak milion. Budu si uplatňovt výdaje paušálem. Prosím jak by to bylo s nákum staršího auta cca za 350 000 tis. vč. Dph, které bych si koupil už v prosinci 2013? Mohl bych si ho uplatnit v lednu 2013? Vím, že se výdaje před začátkem nějak do účetnictví dávají, ale u auta nevím.
Děkuji za odpovědi.
Petr J.