Stravenky - stravné

• (neregistrovaný)

21. 11. 2013 20:13

Dobrý den,
    měla bych dotaz. Ve firmě (kam jsem nastoupila) jsem zjistila, že zaměstnancům se neposkytují stravenky, případně jakýkoli příšpěvek na jídlo. Pokud však zaměstnanec je vyslán na pracovní cestu, dostane proplaceno náklady vynaložené s prac. cestou a stravné dle zákona. Tzn. pokud nikam necestuje - nedostane nic. Zdá se mi tento dvojí přístup hodně zvláštní. Je to takto možné?
    Děkuji SCS

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2013 20:26

v.e.n.d.y.

Re: Stravenky - stravné
      Ano, je to možné. Příspěvek na stravování zaměstnavatel může, ale nemusí poskytovat, kdežto náhrady cestovních nákladů včetně stravného, musí ze zákona poskytovat.

• 21. 11. 2013 20:30

xxxx (neregistrovaný)

to jestli zaměstnavatel poskytuje stravenky nebo jakýkoliv příspěvek na jídlo je jen a jen jeho věc, žádný zákon mu to nenařizuje. Jestliže zaměstnanec je vyslán na pracovní cestu na příkaz zaměstnavatele, pak zaměstnavatel je povinen zaplatit stravné. Nevím co myslíte náklady vynaložené s pracov. cestou např. ubytování, myslíte, že by bylo normální, aby jel na PC a platil si hotel? Vy si taky nekoupíte do práce počítač, aby jste mohla pracovat, nebo ano?

• 21. 11. 2013 21:31

SCS (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpovědi - dvojí přístup tedy lze. Ach, jo.
      Nad náklady s prac. cestou se nepozastavuji, to je jasné, ale ten dvojí přístup mě zarazil.

Díky moc, pěkný večer

• 21. 11. 2013 21:39

dann (neregistrovaný)

Ale to není žádný dvojí přístup. Prostě pokud zaměstnavatel zaměstnance někam vysílá na pracovní cestu je jasné, že bude mít určitě vyšší náklady na stravování,než pokud by byl v místě pracoviště.Takže to je naprosto v pořádku a funguje to tak drahně let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).