Re: Stravenky - stravné
to jestli zaměstnavatel poskytuje stravenky nebo jakýkoliv příspěvek na jídlo je jen a jen jeho věc, žádný zákon mu to nenařizuje. Jestliže zaměstnanec je vyslán na pracovní cestu na příkaz zaměstnavatele, pak zaměstnavatel je povinen zaplatit stravné. Nevím co myslíte náklady vynaložené s pracov. cestou např. ubytování, myslíte, že by bylo normální, aby jel na PC a platil si hotel? Vy si taky nekoupíte do práce počítač, aby jste mohla pracovat, nebo ano?
Děkuji moc za odpovědi - dvojí přístup tedy lze. Ach, jo.
Nad náklady s prac. cestou se nepozastavuji, to je jasné, ale ten dvojí přístup mě zarazil.
Díky moc, pěkný večer
Ale to není žádný dvojí přístup. Prostě pokud zaměstnavatel zaměstnance někam vysílá na pracovní cestu je jasné, že bude mít určitě vyšší náklady na stravování,než pokud by byl v místě pracoviště.Takže to je naprosto v pořádku a funguje to tak drahně let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 11. 2013 20:13
Dobrý den,
měla bych dotaz. Ve firmě (kam jsem nastoupila) jsem zjistila, že zaměstnancům se neposkytují stravenky, případně jakýkoli příšpěvek na jídlo. Pokud však zaměstnanec je vyslán na pracovní cestu, dostane proplaceno náklady vynaložené s prac. cestou a stravné dle zákona. Tzn. pokud nikam necestuje - nedostane nic. Zdá se mi tento dvojí přístup hodně zvláštní. Je to takto možné?
Děkuji SCS