Re: účtování
A vedete podvojné účetnictví, nebo daňovou evidenci? Pokud jste "firma", předpokládám,že podvojko, pak musíte časově rozlišovat náklady příslušného roku. Tvořit dohadné položky, na rok 2012 jste tedy měli mít vytvořeno 5xx/389 přibližně 8 870,- Kč, které byste nyní odúčtovali (389/5xx) a do nákladů 2013 by šel zbytek.
Re: účtování
Dobrý večer. Mnohokrát děkuji. Ano, vedeme PÚ - založili jsme s manželem akciovku a já se mu snažím vést účetnictví. Jsem účetní samouk a vlastně laik - doposud jsem měla možnost docházet k účetní a daň. poradkyni (pokud bylo třeba), bohužel teď už ne. Co se týče dohadných položek na vyúčtování - dle předchozí účetní toto nemusíme. Nicméně si nevím moc rady, jak na ten min. rok. Měli jsme BD platit těch 3300 - za prosinec a my zaplatili pouze 2492. Zaúčtování vyúčtování vím, bohužel si nevím nějak rady s tou promeškanou platbou za rok 2012. U tohoto roku bude nejspíš stačit vystavit OZ na danou sumu, doplatek a ten pak v bance zlikvidovat. Nevíte, jak si poradit s tím prosincem??Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 11. 2013 11:23
Dobrý den, potřebovala bych poradit s jednou operací. Jsme firma, která pronajímá byty. Měsíčně platíme BD "nájemné". Od prosince min. roku jsme měli platit BD 3300,- (nový výměr), bohužel jsme opomněli a stále platili dle starého výměru 2942. Potom nám přišlo vyúčtování od BD s nedoplatkem 8870,- (rok 2012), ale zaplatili jsme rovnou 12102 (4x rozdíl mezi 3300-2492). Jak toto zaúčtovat?? Nějak se v tom plácám.
Mnohokrát děkuji