Re: vrátit dph?
Co myslíte tím nakoupí na sklad?
To jako myslíte např. žárovky, které budete montovat do pronajatých kanceláří? Pak máte dvě možnosti:
1. Buď předem u přijatého daňového dokladu víte, kolik jich kam půjde, a to znamená, že u těch, které se budou týkat osvobozeného nájmu, si DPH neuplatníte žádné a těch, které půjdou do kanceláří s nájmem + DPH, máte nárok na odpočet DPH celý hned při nákupu.
nebo
2. To dopředu nevíte, a pak všechny žárovky dáte do koeficientu a při jejich výdeji už nebudete s DPH dělat nic.
ano,třeba žárovky. ale to je pár korun,
spíš mě to napadlo u většího nákupu na konci roku,kdy se nakoupí např.lednice nebo vitríny určené do prodejen..
takže když nevíme,kam pak půjdou,tak koeficientem a pak už nic.
asi už nad tím keficientem moc přemýšlím a pak mě napadají blbosti :-)
děkuji Vám moc za odpověď.
Ale v tomto případě by to mělo být jinak.
Měli byste mít jednak:
1. Smlouvu na pronájem prodejny (NP), kde neplátci-osvobozeno,
plátci + DPH
a
2. Smlouvu na pronájem movitých věcí (vybavení prodejny) ta je vždy u plátce DPH + DPH, takže je i nárok u nákupu vybavení na odpočet DPH a žádný koeficient se pronájmu movitých věcí netýká.
smlouvu na pronájem prodejny máme, i smlouvu na pronájem movitých věcí, která je součástí smlouvy na pronájem prodejny.
když se něco dá na prodejnu,většinou je to kus za starý nefunkční kus a jen se podepíše vyřazení a zařazení.
jenže se na konci roku toho nakoupí víc najednou a neví se ještě,kam to půjde.
Vy jste mě asi nepochopila, co jsem se vám snažila vysvětlit.
Nájem movitých věcí je vždy + DPH (i neplátcům), a proto i u nákupu movitých věcí, je nárok na odpočet DPH a je jedno, jestli posléze vybavení dáte do prodejny, kterou pronajímáte neplátci jako osvobozenou od DPH nebo plátci DPH + DPH.
Nesmíte zaměňovat nájem prodejny (nebytový prostor) a nájem movitých věcí (vybavení). To jsou z hlediska DPH dvě zcela odlišné věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 12. 2013 10:26
Dobrý den,
poskytujeme pronájem plátcům i neplátcům dph, a tedy buď s dph nebo bez.
pokud firma něco nakoupí na sklad, uplatňujeme si krácené dph. pokud to v průběhu roku postupně dává na provozovny,je moje domněnka správná,že když to dáme na provozovnu,kde je neplátce,tak bysme v tom okamžiku měli dph vrátit? a pokud to dáme plátcovi na provozovnu, tak si můžem odečíst i ten zbytek dph?
je to pořád vedené jako náš majetek.nic neprodáváme.
v dph jsem začátečník a dostávám se pomalu do toho kráceného koeficientu.
děkuji předem za odpovědi