Re: Daně při těžbě vlastního lesa
Jde o příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Uvádí se v příloze č. 2 přiznání. K příjmu si uplatníte výdaje - buď prokazatelně vynaložené nebo paušální výdaj 80% - a z rozdílu vypočítáte 15% daň z příjmů. Dále můžete uplatnit slevy na dani (sleva na poplatníka, na studium, na invaliditu ...). Tento příjem nepodléhá odvodům na zdravotní a sociální pojištění.
Re: Daně při těžbě vlastního lesa
Paušál jako u zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství. Limity paušálních výdajů platí u vybraných příjmů podle § 7 ZDP a u příjmů z pronájmu podle § 9 ZDP. Toto je příjem podle § 10/1/a/ ZDP (příjem ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem), u kterého nebyl stanoven limit výdajů. Výdaje uplatníte podle § 10/4 ZDP, kopíruji:" Jde-li o příjmy ze zemědělské výroby, lze výdaje uplatnit podle § 7 odst. 7 písm. a). Poplatník, který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 písm. a), je povinen vždy vést záznamy o příjmech."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 12. 2013 11:39
Dobrý den, prosím o názor.
Jak se postupuje se zdaněním v případě, že jsem jako vlatník lesa, les nechal vytěžit. Mám určitý zisk, a také určité výdaje. Měl bych uvést do Daňového přiznání prodej lesa, i jeho celkové výdaje vynaložené na vytěžení, platby firmám, a také pracovníkům (OSVC) .
Není to podnikaní jakot akové, ale jednorázová akce.
Prosím poradte jak postupovat.
Jedná se zde o daň z prodeje 15%, nebo jde o jiný typ daně..
Navíc jsem v současné době OBZP, a platím si minimální částku pojištění. Jak postupovat s tímto.
Děkuji velmi za radu.