Re: Mateřská dovolená 2014
Nemusíte přerušovat.
Viz.: Jestliže byla matka dítěte před porodem zaměstnaná a čerpá peněžitou pomoc v mateřství v závislosti na tomto výdělku a vedle toho vykonávala i samostatnou výdělečnou činnost např. na základě živnostenského oprávnění, může v této činnosti pokračovat a podnikat během mateřské dovolené. Peněžitá pomoc v mateřství tak bude vyplácena z nemocenského pojištění u daného zaměstnavatele a je plně nezávislá na výdělku z podnikatelské činnosti.
Stejně tak je možné, aby žena na mateřské dovolené začala podnikat až během této doby a tím si přivydělávala. O peněžitou pomoc v mateřství tím rovněž nepřijde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 12. 2013 23:27
Dobrý večer, v lednu 2014 nastoupím na mateřskou dovolenou, nyní jsem zaměstnaná jako účetní (ze mzdy je odváděno nem. pojištění) a zároveň ještě podnikám jako OSVČ - vedlejší činnost a neplatím si soc. pojištění. Musím tedy v lednu přerušit i podnikatelskou činnost, i když z ní neplatím soc. pojištění a tudíž se mi nebude započítávat do PPM.
Díky za radu, pracuji jako finanční účetní, takže s tímto problémem jsem se ještě nesetkala.