Re: Návštěva lékaře v pracovní době
Pokud toho nezneužívá, tak bych to neřešila, sama vím, jak je někdy obtížné se objednat k lékaři , byť na preventivní zubařskou prohlídku na hodinu, která by mně vyhovovala. Zubaři většinou ordinují jen jeden den odpoledne, i když v tomto případě by zřejmě šlo vystihnout dobu objednání dopoledne, tedy při opačné směně. Ale zrovna u zubaře to bývá opravdu složité, dobří zubaři mají hodně plno, takže se s tím, aby vyhověli vašim možnostem moc nepárají. Zaměstnanec by vám taky mohl říct, že to bylo akutní a pak byste stejně nemohla dělat nic, lékař by vám nesdělil, zda to bylo nebo nebylo akutní.
Takže můj názor - pokud nezneužívá chození k lékaři, nechala bych to tak a zaplatila. Pokud by šlo o časté chození k lékaři, pak bych to teprve řešila.
Re: Návštěva lékaře v pracovní době
Dobrý den,
děkuji za reakci. Mě to co jste psala také přijde naprosto normální, ale jsem v pozici, kdy musím zaměstnancům, že pokud z nich neteče krev, nejsou na "smrt" dostanou neplacené volno. Těžko se toto říká, když se nemám o co opřít v zákoně, a když s tímto postupem zásadně nesouhlasím.
Díky a zdravím SCG
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 1. 2014 22:18
Dobrý den,
měla bych dotaz k návštěvě lékaře v pracovní době. Zaměstnanec navštíví lékaře nejblíže bydlišti, zároveň i pracovišti a tvrdí, že ošetření (nebylo akutní, zubař kontrola,...) NEŠLO provést mimo pracovní dobu. Zaměstnanec pracuje v 2směnném provozu.
Může mu zaměstnavatel upřít náhradu mzdy a pouze poskytnout neplacené volno? Musí nebo měl by zaměstnavatel pokud si bude stát za svým, tj. nezaplatí, zjišťovat ordinační hodiny lékaře?
Zaměstnanec nechodí k lékaři nějak významně často, tzn. nezneužívá.
Děkuji moc za názory