Re: péče a dlohodobě nemocného
Dobrý den, já jsem měla v rodině v minulosti podobný případ. Vím, že v minulosti to tak bylo, ale jak je to teď - to bohužel nevím. Byla jsem na jednom školení na mzdy a ptala jsem se pro zajímavost lektora, ale nevěděl to ani ten, tak budu se zájmem sledovat tuto diskuzi, jestli někdo bude vědět.
"Doba péče o osobu závislou (ve stupni II, III nebo IV, popř. osobu mladší 10 let ve stupni I), péče o osobu bezmocnou (převážně, úplně nebo částečně, je-li starší 80 let) a o dlouhodobě těžce zdravotně postižené dítě vyžadující mimořádnou péči ve věku do 18 let se prokazuje rozhodnutím okresní /Pražské, Městské/ správy sociálního zabezpečení."
Je to náhradní doba pojištění a bude ve vyloučených dobách, takže vám příjem od roku 1986 nijak nerozmělní.
Pokud by ten pečovatel u toho pracoval a vydělával, může si pak zvolit, zda tu dobu a výdělky chce započítat nebo zda tu dobu chce vyloučit.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>Pečuji o dlouhodobě nemocnou /4. tř. postižení/. Jsem
>>>>>vedena na ÚP jako nezaměstnaná a zároveň jsem
>>>>>přihlášena jako pečovatelka nemocné. Jelikož se
>>>>>informace ÚP a
>>>>>správy soc. zabezpečení rozcházejí, obracím se sem.
>>>>>Zajímalo by mne, jestli se péče o nemocného
>>>>>započítává
>>>>>do odpracovaných let na důchod /zbývají mi 2 roky/ a
>>>>>jestli je pravdou, že se za tuto dobu vypočítává
>>>>>důchod
>>>>>z průměrného platu.
>>>
>>>Je to náhradní doba pojištění a bude ve vyloučených
>>>dobách, takže vám příjem od roku 1986 nijak
>>>nerozmělní.
>>
>>Pokud by ten pečovatel u toho pracoval a vydělával,
>>může si pak zvolit, zda tu dobu a výdělky chce
>>započítat
>>nebo zda tu dobu chce vyloučit.
>Nejsem z oboru, tak tom tomu nerozumím. Chápu dobře,
>že dobu, po kterou budu pečovat nebudu mít započítanou
>do odpracovaných let s nulovým výdělkem? Asi jsem
>natvrdlá. Děkuji Vám - trpělivým
Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby za určitých podmínek započítávají do potřebných let pojištění pro důchod.
Vyloučené doby – většinou se jedná o dobu pobírání dávek nemocenského pojištění, dobu pobírání plného invalidního důchodu, dobu výkonu základní vojenské služby, dobu osobní péče o dítě do čtyř let věku nebo o osobu závislou na péči, dobu studia, dobu „započitatelné“ nezaměstnanosti.
Zjednodušeně řečeno, v roce jste např. 8 měsíců pracovala a 4 měsíce jste pečovala o dítě. Odpracovaná doba bude 12 měsíců, ale při výpočtu průměrného měsíčního příjmu se vezme celkový roční příjem a bude se dělit jenom 8 měsíci, nikoliv 12 měsíci.
Je možné, že jste v době péče měla příjem, ale byl malý. V takovém případě se budete moci rozhodnout, zda bude výhodnější příjem a dobu započítat jako odpracovanou nebo považovat dobu péče za dobu vyloučenou. To je to, na co vás upozornila Kara.
>>>Dobrý den,
>>>>>>>Pečuji o dlouhodobě nemocnou /4. tř. postižení/. Jsem
>>>>>>>vedena na ÚP jako nezaměstnaná a zároveň jsem
>>>>>>>přihlášena jako pečovatelka nemocné.
>>>>Pokud by ten pečovatel u toho pracoval a vydělával,
>>>>může si pak zvolit, zda tu dobu a výdělky chce
>>>>započítat
>>>>nebo zda tu dobu chce vyloučit.
>>Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se
>>neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby za
>>určitých
>>podmínek započítávají do potřebných let pojištění pro
>>důchod.
>>
>>Vyloučené doby – většinou se jedná o dobu pobírání
>>dávek nemocenského pojištění, dobu pobírání plného
>>invalidního důchodu, dobu výkonu základní vojenské
>>služby,
>>dobu osobní péče o dítě do čtyř let věku nebo o osobu
>>závislou na péči, dobu studia, dobu „započitatelné“
>>nezaměstnanosti.
>>
>>Zjednodušeně řečeno, v roce jste např. 8 měsíců
>>pracovala a 4 měsíce jste pečovala o dítě. Odpracovaná
>>doba
>>bude 12 měsíců, ale při výpočtu průměrného měsíčního
>>příjmu se vezme celkový roční příjem a bude se dělit
>>jenom 8 měsíci, nikoliv 12 měsíci.
>>
>>Je možné, že jste v době péče měla příjem, ale byl
>>malý. V takovém případě se budete moci rozhodnout,
>>zda
>>bude výhodnější příjem a dobu započítat jako
>>odpracovanou nebo považovat dobu péče za dobu
>>vyloučenou. To je
>>to, na co vás upozornila Kara.
>Ano měla jsem, podporu v nezaměstnanosti po dobu 4
>měsíců. I to se počítá jako příjem?
Ne, nepočítá. Počítá se jen pojištěný příjem. Tedy to, z čeho se odvádí důchodové pojištění (součást sociálního pojištění). Měli jsme na mysli třeba přivýdělek na DPČ nebo pracovní poměr na kratší pracovní dobu.
Náhradní doby pojištění se v případě, že se překrývají, počítají jen jednou. Takže buď péče nebo evidence na ÚP. Ani jeden z těchto příjmů do vyměřovacího základu nevstupuje.
6. 1. 2014 9:51
Dobrý den,
Pečuji o dlouhodobě nemocnou /4. tř. postižení/. Jsem vedena na ÚP jako nezaměstnaná a zároveň jsem přihlášena jako pečovatelka nemocné. Jelikož se informace ÚP a správy soc. zabezpečení rozcházejí, obracím se sem. Zajímalo by mne, jestli se péče o nemocného započítává do odpracovaných let na důchod /zbývají mi 2 roky/ a jestli je pravdou, že se za tuto dobu vypočítává důchod z průměrného platu.
Moc děkuji za rady.