Dotaz na ZP a SP při RD vs. RP

• (neregistrovaný)

7. 1. 2014 17:22

Dobrý den, prosím o radu, pokud víte nebo máte zkušenosti:
    Pokud si u zaměstnavatele stanovím, resp. zažádám o rodičovskou dovolenou, že budu trvale pečovat o dítě do 3 let jeho věku. Je po celou tuto dobu té RD za mě plátcem ZP a SP stát? Nesouvisí to např. nějak i s rodičovským příspěvkem. Tedy pokud si celkovou výši RP 220 tis. vyčerpám třeba už za 2 roky a do zbylých 3 let věku dítěte nebudu nadále už pobírat nic. Nestanu se současně sama za sebe také tímto okamžikem (vyčerpáním té výše RP 220 tis.) i plátcem zdravotního a sociálního pojištění ? Nebo i nadále prostě do těch 3 let, co jsem na RD, za mě bude hradit ZP a SP stát?

Děkuji moc za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2014 17:38

jasná. (neregistrovaný)

Re: Dotaz na ZP a SP při RD vs. RP
      Pokud nemáte příjem, SP se neplatí, je dobrovolné. Na ZP je za vás stát a to po celou dobu pobírání rodič. příspěvku nebo čerpání rodič. dovolené (podle toho, co trvá déle). Takže se o nic starat nemusíte.

• 7. 1. 2014 17:46

Věrkaaa (neregistrovaný)

Povinné je jen ZP, pravda... Příjem nemám a mít ani nebudu. Takže podle toho, co trvá déle. Super, děkuji moc!

• 8. 1. 2014 11:41

Magdis (neregistrovaný)

Dobry den, vkladam se do diskuse, prosim o radu. v 2013 jsem byla na rodicovské dovolené do 4 let dítěte, příspěvek jsem uz nepobírala, podnikala jsem jako osvč, v zaměstnání jsem mela neplacené volno. neplatila jsem nikde zadne zalohy, to mi rekli na zp i sp, ze nemusim. v unoru mi ted konci RD, tak budu muset uz za unor zaplatit zálohy nebo az za březen ? Budu muset za rok 2013 jak budu podávat přiznání zaplatit cele ZP i celé SP ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).