Re: daňový bonus za rok 2013
Účetní má pravdu, v zákoně o dani z příjmů je uvedeno ( v § 35ca)
mimo jiné i to, že ten, kdo má příjmy z pronájmu a uplatňuje výdaje
procentem, nemůže si uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Leda byste měla ( což nemáte) příjem ze zaměstnání vyšší, než příjem z pronájmu. Asi by bylo dobré si propočítat, co vyjde lépe, jestli ty výdaje % a nebo suktečné výdaje + daňové zvýhodnění na dítě.
Děkuji. Ale já nemám na pronájem živnostenský list - to nevadí? Pronajímám to jako vlastník nemovitosti a náklady nemám takřka žádné. Všechno si hradí firma sama. Takže by stačilo napsat jen příjem? Výdejem je pouze daň z nemovitosti, jinak mne nenapadá nic...
To je jedno, jestli máte nebo nemáte živnost, vy daníte příjem z pronájmu dle §9 zákona o dani z příjmů a jak už jsem psala v § 35 ca je uvedeno, že kdo má příjem dle § 7 ( podnikání) NEBO § 9 ( pronájem - to se týká vás) a uplatňuje výdaje % nemůže si odečíst daňové zvýhodnění na dítě.
Ono to chce propočítat, kolik máte celkem příjem z nájmu ( jen z nájemného, nezapočítávají se zálohy na energie), kolik dělá ta daň z nemovitosti, kolik by Vám vyšla daň při uplatnění % a kolik, kdybyste % neuplatnila, ale zato odečetla dítě....
Do daňového přiznání uveďte pouze příjem 72 tis., výdaje 0 Kč. Daň 15 % bude 10.800 Kč, sleva na poplatníka 24.840 Kč, daň po slevě bude tedy 0 Kč. Potom vyplníte položky o dítěti (rodné číslo, za kolik měsíců máte nárok na daňové zvýhodnění) a dostanete zpět x krát 1.117 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 1. 2014 22:02
Dobrý den,
jsem matka na rodičovské dovolené plus pronajímám prostor firmě a tento příjem uvádím do DAP - můj příjem za rok činí 72tis Kč (6tis.měsíčně). Nevedu žádné účetnictví, odečítám si 30% paušál.
Účetní mi řekla, že letos nemohu uplatnit daňový bonus na dítě - je to tak?
Moc tomu nerozumím, ještě loni jsem k tomu měla i příjem ze zaměstnání, ale letos teda fakt nevím. Děkuji .
S pozdravem a přáním hezkého večera, Kamila K.