Re: daňový bonus za rok 2013
Účetní má pravdu, v zákoně o dani z příjmů je uvedeno ( v § 35ca)
mimo jiné i to, že ten, kdo má příjmy z pronájmu a uplatňuje výdaje
procentem, nemůže si uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Leda byste měla ( což nemáte) příjem ze zaměstnání vyšší, než příjem z pronájmu. Asi by bylo dobré si propočítat, co vyjde lépe, jestli ty výdaje % a nebo suktečné výdaje + daňové zvýhodnění na dítě.
Děkuji. Ale já nemám na pronájem živnostenský list - to nevadí? Pronajímám to jako vlastník nemovitosti a náklady nemám takřka žádné. Všechno si hradí firma sama. Takže by stačilo napsat jen příjem? Výdejem je pouze daň z nemovitosti, jinak mne nenapadá nic...
To je jedno, jestli máte nebo nemáte živnost, vy daníte příjem z pronájmu dle §9 zákona o dani z příjmů a jak už jsem psala v § 35 ca je uvedeno, že kdo má příjem dle § 7 ( podnikání) NEBO § 9 ( pronájem - to se týká vás) a uplatňuje výdaje % nemůže si odečíst daňové zvýhodnění na dítě.
Ono to chce propočítat, kolik máte celkem příjem z nájmu ( jen z nájemného, nezapočítávají se zálohy na energie), kolik dělá ta daň z nemovitosti, kolik by Vám vyšla daň při uplatnění % a kolik, kdybyste % neuplatnila, ale zato odečetla dítě....
Do daňového přiznání uveďte pouze příjem 72 tis., výdaje 0 Kč. Daň 15 % bude 10.800 Kč, sleva na poplatníka 24.840 Kč, daň po slevě bude tedy 0 Kč. Potom vyplníte položky o dítěti (rodné číslo, za kolik měsíců máte nárok na daňové zvýhodnění) a dostanete zpět x krát 1.117 Kč.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
7. 1. 2014 22:02
Dobrý den,
jsem matka na rodičovské dovolené plus pronajímám prostor firmě a tento příjem uvádím do DAP - můj příjem za rok činí 72tis Kč (6tis.měsíčně). Nevedu žádné účetnictví, odečítám si 30% paušál.
Účetní mi řekla, že letos nemohu uplatnit daňový bonus na dítě - je to tak?
Moc tomu nerozumím, ještě loni jsem k tomu měla i příjem ze zaměstnání, ale letos teda fakt nevím. Děkuji .
S pozdravem a přáním hezkého večera, Kamila K.