Re: stravenky, dovolená
>chci se zeptat, má zaměstnanec právo, který dělá
>4hod.denne na stravenky ve stejný výši, jako zaměstnanec,
>který dělá 8hod.denne?
Záleží na zaměstnavateli, jak nastavil podmínky pro poskytování stravenek.
>
>a ještě ohledně dovolených. Četla jsem,že když někdo
>marodí třeba půl roku vkuse, tak má nárok jenom na 10
>dní dovolený, je to kec, nebo fakt
Dovolená se krátí za 100 zameškaných dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. To v případě, že odpracuje aspoň 60 dnů.
>chci se zeptat, má zaměstnanec právo, který dělá
>4hod.denne na stravenky ve stejný výši, jako zaměstnanec,
>který dělá 8hod.denne?
Ano. Je to zaměstnanec jako každý jiný.Berete to z pohledu zaměstnavatele, zda se mu tzv.vyplatí. Zamtel má povinnost zajistit stravování ve směně. Rozhoduje tedy i o výši ceny stravenek - ale pozor na diskriminaci - žaludek mají oba stejný :-)
>
>a ještě ohledně dovolených. Četla jsem,že když někdo
>marodí třeba půl roku vkuse, tak má nárok jenom na 10
>dní dovolený, je to kec, nebo fakt
Je to trošku jinak, ke krácení dovolené dochází tehdy, pokud v roce ( kdy musí odpracovat alespoň 60 dnů) neodpracuje z důvodů nemoci, nepl. volna 100 dnů a více. ZA prvních 100 takto neodprac.dnů se krátí roční nárok o jednu dvanáctinu z ročního nároku a za každých dalších 21 dnů o další dvanáctinu.
Máte-li tedy roční nárok 20 dnů dovolené ve firmě, pak jedna dvanáctina je 1,7 dne.
můžu poprosit ještě o jednu informaci?
Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnancovi výpověď v době, kdy zaměstnanec marodí, no setkala jsem se s případem, že zaměstnavatel poslal svému zame...anci doporučený dopis a při jeho převzetí si nevědomky podepsal výpověď. Může se to vůbec?
V době nemoci je proti výpovědi chráněn,ne však v případě zrušení pr.poměru pro závažné hrubé porušení prac.povinností daných prac.právními předpisy.
To, že podepsal převzetí něčeho nevědomky - to nevěděl co dělá ?
A co vůbec podepsal - převzetí dopisu do vl.rukou a v něm bylo co?Výpověď nebo zrušení pro výše uvedené důvody ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 1. 2014 14:30
chci se zeptat, má zaměstnanec právo, který dělá 4hod.denne na stravenky ve stejný výši, jako zaměstnanec, který dělá 8hod.denne?
a ještě ohledně dovolených. Četla jsem,že když někdo marodí třeba půl roku vkuse, tak má nárok jenom na 10 dní dovolený, je to kec, nebo fakt