Re: stravenky, dovolená
>chci se zeptat, má zaměstnanec právo, který dělá
>4hod.denne na stravenky ve stejný výši, jako zaměstnanec,
>který dělá 8hod.denne?
Záleží na zaměstnavateli, jak nastavil podmínky pro poskytování stravenek.
>
>a ještě ohledně dovolených. Četla jsem,že když někdo
>marodí třeba půl roku vkuse, tak má nárok jenom na 10
>dní dovolený, je to kec, nebo fakt
Dovolená se krátí za 100 zameškaných dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. To v případě, že odpracuje aspoň 60 dnů.
>chci se zeptat, má zaměstnanec právo, který dělá
>4hod.denne na stravenky ve stejný výši, jako zaměstnanec,
>který dělá 8hod.denne?
Ano. Je to zaměstnanec jako každý jiný.Berete to z pohledu zaměstnavatele, zda se mu tzv.vyplatí. Zamtel má povinnost zajistit stravování ve směně. Rozhoduje tedy i o výši ceny stravenek - ale pozor na diskriminaci - žaludek mají oba stejný :-)
>
>a ještě ohledně dovolených. Četla jsem,že když někdo
>marodí třeba půl roku vkuse, tak má nárok jenom na 10
>dní dovolený, je to kec, nebo fakt
Je to trošku jinak, ke krácení dovolené dochází tehdy, pokud v roce ( kdy musí odpracovat alespoň 60 dnů) neodpracuje z důvodů nemoci, nepl. volna 100 dnů a více. ZA prvních 100 takto neodprac.dnů se krátí roční nárok o jednu dvanáctinu z ročního nároku a za každých dalších 21 dnů o další dvanáctinu.
Máte-li tedy roční nárok 20 dnů dovolené ve firmě, pak jedna dvanáctina je 1,7 dne.
můžu poprosit ještě o jednu informaci?
Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnancovi výpověď v době, kdy zaměstnanec marodí, no setkala jsem se s případem, že zaměstnavatel poslal svému zame...anci doporučený dopis a při jeho převzetí si nevědomky podepsal výpověď. Může se to vůbec?
V době nemoci je proti výpovědi chráněn,ne však v případě zrušení pr.poměru pro závažné hrubé porušení prac.povinností daných prac.právními předpisy.
To, že podepsal převzetí něčeho nevědomky - to nevěděl co dělá ?
A co vůbec podepsal - převzetí dopisu do vl.rukou a v něm bylo co?Výpověď nebo zrušení pro výše uvedené důvody ?
Všichni tady víme, že výpovědí lidi, zvláště laici, mnohdy bohužel i účetní, nazývají kde co. Třeba nešlo výpověď, ale o zrušení ve zkušební době, pak by to bylo v pořádku (pokud zrušili až po uplynutí první 3 týdnů nemoci). Můžeme jen hádat.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
9. 1. 2014 14:30
chci se zeptat, má zaměstnanec právo, který dělá 4hod.denne na stravenky ve stejný výši, jako zaměstnanec, který dělá 8hod.denne?
a ještě ohledně dovolených. Četla jsem,že když někdo marodí třeba půl roku vkuse, tak má nárok jenom na 10 dní dovolený, je to kec, nebo fakt