Re: OSVČ_nárok na rodičovskou dovolenou
ANO, je to stejna castka, to vim, ale ja budu bez prijmu ted a ne za 3 roky. Pocitam, ze po 1,5 roce zacnu opet pracovat. Takze ted se mi spis hodi 11500, nez 3600. Proc tedy, kdyz je to stejna castka, tak mi nenechaji se rozhodnout, vzdyt to nedava vubec smysl. O to driv zacnu platit dane, ZP a SP, tak o co jde?
Manzel je take OSVC a nemocenskou si tedy neplati :(
Nemate nekdo jiny napad, prosim!
Dekuji Misa
Psala jste, že u prvního dítěte jste pracovala. Teď už nebudete? Proč nenechávají rozhodnout? To je tak těžké pochopit? Protože by si všechny matky vyčerpaly rodičovský příspěvek za 2 roky a pak by čerpaly dávky ve hmotné nouzi, protože by to zdůvodňovaly tím, že nemůžou kvůli dítěti pracovat a jsou bez příjmu.
Zvlastni otazka? Jak mam vedet, ze budu v 10-ti mesicich schopna zacit pracovat stejne, jako u prvniho ditete, kdyz mi to prvni ani nevezmou do skolky a na soukromou ze 3tis asi tezko budu mit! Take trosku pocitam s tim, ze 2 deti budou narocnejsi, nez 1. Proto jsem uvedla, ze v 1,5 roce bych chtela zacit pracovat, ale jako OSVC nemam jistotu prace takhle dopredu, takze uvidim.
Ano spatne se mi to chape, ze mne stat hazi do pytle s lidma, ktery si vzdycky najdou cestu, jak stat obejit. Vubec nevim, co jsou davky hmotne nouzi! Ani jsem nikdy nebyla na nemocenske, vyjma me 1.materske.
To se tady nenajde nikdo s konkretni radou? Opravdu moc dekuji!
Misa D.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 1. 2014 14:59
Dobrý den,
už jsem po pravdě dost zoufalá, neb si mi přehazuje úřad práce a PSSZ :(
Pokusím se, co nejlépe vysvětlit můj problém. Mám 3-letou dceru, jsem OSVČ a od 10 měsíců mé dcerky normálně pracuju a podavám přehedy na PSSZ, jako vedlejší činnost.
1) jsem OSVČ na rodičovské, která mi končí 7.2.2014
2) v srpnu jsem zjistila, že jsem dost neplánovaně znovu v jiném stavu, tak jsem si chtěla začít platit nemocenskou, ale bylo mi řečeno, že už to nemá cenu, neb nesplním podmínku 9 měsíců před nástupem na MD.
3) na PSSZ mi tedy poradili ať se příhlásím k nemocenskému alespoň 3 měsíce před nástupem 6 týdnů před porodem. Tak jsem se 6. listopadu přihlásila k nemocenskému a platím 400,- / měsíčně + si musím příplácet na důchodové 5.079,- a to všechno kvůli tomu, abych si mohla rozhodnout, jak dlouho budu na rodičovské dovolené. K čemuš prý údajně potřebuju splnit určitý denní vyměřovací základ, který mi minulý rok řekli 380,- / den a dnes 560,- / den, což pří placení takové nemocenské nesplním.
4) za minulý rok budu mít podle přehledu zisk 207.000,-, s kterého budu platit SP, které celé minulý rok zálohově (2tis./měs) platím.
Poradí mi prosím někdo, kolik tedy mám zaplatit na nemocenském, abych se dostala na 2 roční hranici 11.500,-/měsíčně, nebo co pro to udělat? Myslím konkrétné a ne všeobecně paragrafy, neb článků a zákonů už jsem přečetla a chytrá z nich nejsem.
Už opravdu nevím. Od 1 roku dcerky pracuju, platím SP, daně a ZP, dovolila jsem si otěhotnět a tento úřední moloch mi chce nechat doma za 3600,- na 4 roky!!
Děkuji Míša D.