Hlavní navigace

Restaurace

  • (neregistrovaný) 90.177.2.---

    12. 1. 2014 0:20

    Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně účtování restauračního provozu. Je nutné vést sklady nebo můžu účtovat zásoby a zboží způsobem B. (nákupy rovnou do spotřeby a denní tržby dle paragonů do výnosů)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2014 0:47

      EvaP (neregistrovaný) 80.90.129.---

      Re: restaurace
      nejde o to, jestli musíte vést sklady (to musíte jak při metodě A, tak při metodě B), je tam pouze jiný princip účtování.. u metody B účtujete rovnou do nákladů/výnosů a vedete skladovou evidenci, aby jste ke konci roku věděli KS, který musíte porovnat s fyzickou inventurou, rozdíly zaúčtovat na manka/přebytky a hodnotu fyzické inventury proúčtovat ke konci roku na 132 x 504...

    • 12. 1. 2014 14:50

      vcelakova (neregistrovaný) 90.177.2.---

      Re: restaurace
      Měla jsem za to, že účtování způsobem B právě eliminuje povinnost vedení skladové evidence. V průběhu roku se účtuje na 5xx/321 a na konci roku se pomocí VÚD dle fyzické inventury zaúčtuje stav skladu na 132 (112)/5xx. Je to tak nebo se mýlím? Nebo je to v případě účtování restauračního provozu jinka?

    • 12. 1. 2014 15:19

      v.e.n.d.y.

      Re: restaurace
      Mýlíte se, účtuje se sice rovnou do nákladů,ale povinnost vést skladovou evidenci stále máte. Vedete příjmy a výdaje na kartách zásob, ale neúčtujete o nich. Na konci roku porovnáváte fyzickou inventuru právě s těmito kartami (jak jinak byste zjistila, kolik čeho máte na skladě mít?) A není to speciálně u restaurací, ale u všech podnikatelů, dokonce i když vedou jen daňovou evidenci, vést skladové karty také musí. Slyšela jste třeba pojem ZRCADLA v restauracích, kde se střídají směny? Zaměstnanci si podepisovali navzájem předávání stavu zásob při změně směny....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).