Re: FV za nájem rekl. plochy - soukromý
Pokud jste mu to loni nechala jako příjem z podnikání, tak bych měla trochu obavu, aby mi to při případné kontrole kontrolor nenapadnul, že byly neoprávněně uplatněny vyšší výdaje %. Protože u §7 jsou nejnižší 40% ( nevím, jaké jste použila asi 60%?) ale u §9 je jen 30%. No tak zase se nejedná o vysokou částku peněz.
Dávala bych mu tyto peníze v DE jako osobní vklad podnikatele a danila dle §9 s uplatněním 30% výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 1. 2014 8:44
Dobrý den,
mám klienta (stavební inženýr), který pronajímá na základě smlouvy s real. kanceláří reklamní plochu na soukromém domě a ročně inkasuje 2 400,- až 4 800,-. Problém je v tom, že na tento pronájem vystavuje faktury jako by byl dům v majetku jeho firmy a zahrnuje je do firemního účetnictví. Loni jsem poprvé u tohoto klienta použila výdaje v % a tento příjem 2 400,- mu nechala jako příjem z podnikání. Vím, že to není správné, ale klient si vede svou a příjmy zahrnuje do svého podnikání.
Můžu mu tyto faktury zaúčtovat jako nedaňový příjem a zdanit je v §9 (pronájem) i když na ně má vystavenou fakturu a příjem z pronájmu je na firemním účtu?
Díky za odpověď.
Jana