Re: Sleva na dítě DP 2013/paušální výdaj
moc děkuji, já nevěděla kde to hledat a nyní je mi to úplně jasné. a platí to až od roku 2013 že? děkuji
ještě dotaz pro případné další roky: kdybych uplanila výdaje u pronájmu například dle skutečnosti tak jaký je pak výpočet? opravdu jen teoreticky. například příjmy ze zaměstnání 100, příjmy z pronájmu 100 ale příjmy z podnikání 180. pak bych tedy opět sečetla celkové základy daně i ten pronájem 100+100+180=380, polovina je 190 a příjmy z podnikání tudíž 180 takže slevu na dítě uplatnit mohu nebo už sečtu je §6 a §7 tedy 100+180=280/2=140 a příjmy z podnikání 180 takže uplatnit nemohu? moc díky a omlouvám se za otravování, jen chci aby mi to bylo plně jasné. děkuji M.
super, tak teď už je mi to jasné úplně komplet :-) líbí se mi váš výraz paskvil, to přesně vystihuje a nevíte jak uvažují potom, má se to vrátit zase tak jak bylo nebo to bude ještě úplně jinak? i když v téhle zemi se asi neví dne ani hodiny co jak bude :-) hezký víkend a ještě jednou děkuji
Re: Sleva na dítě 2013/paušální výdaj??
Lepší než termín "příjmy" je používat termín "dílčí základ daně".
Ze závislé činnosti je potom částka 100 uváděna v superhrubé výši (134 % hrubé mzdy)?
Z podnikání je částka 180 částka ve výši 40% hrubých příjmů?
Z pronájmu je částka 100 částka ve výši 70% hrubých příjmů?
Výpočet jsem nepochopil, ale přikládám to tomu, že je pátek odpoledne.
Hezký víkend!
Dobrý den, moc děkuji ještě k dovysvětlení, brala jsem vymyšlené částky zaokrouhlené aby se to dobře počítalo :-) dílčími základy daně chápu například u podnikání čisté příjmy mínus výdaje procentem a vyjde mi dílčí základ daně z §7 dále například příjmy z pronájmu mínus výdaje je opět dílčí základ daně §9. Je tomu tak? 300 jsem samozřejmě myslela z potvrzení o zdanitelných příjmech částka úhrn příjmů ze závislé činnosti plus úhrn pov.pojistného to je pak superhrubá výše že? děkuji moc M.
-----------------
ještě mě napadlo že pokud si podnikatel dá paušál a neuplatní si možnou manželku která nepřesáhla hranici ani dítě, doporučuji at podá přiznání i manželka a uplatní si tam děti :) at si dá příjem třeba z §10 21000 z příležitostného. Ona bude mít daně snížené o poplatníka takže nakonec 0 a k tomu bonus na děti. Takže ten rozdíl na jejím bonusu a jeho doplatku bude lepší pro oba společně.
Zrovna ve třídě řešíme tento příklad:
HPP - Živnostník dosáhl ročních příjmů ve výši 685 000 Kč, prokazatelné výdaje měl 125 000 Kč nebo paušál 60 %. Zároveň si platí penzijní připojištění ve výši 24 000 Kč za rok (lze si uplatnit jen 12 000 Kč) a rizikové životní pojištění ve výši 12 000 Kč. Má také manželku v domácnosti (uplanuje slevu) a dvě děti.
1. On uplatní skutečné výdaje - danová povinnost je 3912 Kč
2. on uplatní Paušální výdaje - danová povinnost je 12660 Kč
ale jeho manželka podá danové přiznání na §10 přil pronájem v uhrnu za rok v hodnotě 21000 kč bez nákladů. takže její dan je 0 ale odečte si dvě děti takže její danový bonus je -26808 Kč.
V celkovém součt se z manželčina bonusu doplatí dan manžela a zbyde jim přeplatek 14 148 Kč. Takže jsou na tom lépe. :)
Snad to mám dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 1. 2014 13:42
Dobrý den, prosím ještě upřesnění k uplatnění slev na děti a uplatněním paušálních výdajů. Postup znám, jsem zaměstnanec-hlavní příjem i OSVČ a také pronajímám byt. Pronájem uplatnuji 30% paušálními výdaji a podnikání 60%. Pro zjištění zda mohu uplatnit slevu na děti použiji porovnání příjmů ze zaměstnání a z podnikání nebo započítávám i §9 příjmy z pronájmu tzn všechny základy daně? Tzn. například příjmy ze zaměstnání 300, příjmy z podnikání po odpočtu paušálních výdajů 100 a příjmy z pronájmu po odpočtu paušálních výdajů 150. Sečtu tedy 300+100+150=550, dále 550:2= 275, výdaje procentem tedy jak z §7 tak i §9 jsou 250 takže slevu na dani na dítě uplatnit mohu. Děkuji za případné potvrzení, že i ten §9 tam spadá.