Re: OSVČ vedlejší - dotaz na ZP a SP
Na FÚ si podá Daňové přiznání ne roční zúčtování - to dělá zaměstnavatel.
Re: OSVČ vedlejší - dotaz na ZP a SP
Ano, toto už je opravdu základ daně (základ pro výpočty k odvodům ZP a SP). Jednalo se o zprostředkování obchodu - provize za 3.500,- Kč, živnost ohlaš. volná, takže jsme zvolili 60% (uplatňování výdajů procentem z příjmů). Více už tedy odečíst nelze. Každopádně děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 1. 2014 15:55
Dobrý den,
prosím někoho o radu, potřebovala bych si ověřit, zda manželovi správně odvedu ZP a SP. Manžel začal na konci roku 2013 podnikat. Jedná se o vedlejší činnost, neboť je zaměstnán ještě jako zaměstnanec. Vzhledem k tomu, že loni ještě stihl vystavit 1 fakturu, tak si musí podat roční zúčtování na FÚ sám, kde zdaní i příjem z té faktury. A teď mi jde o to, jak je to se ZP a SP. Daňový základ z té faktury byl 1.400,- Kč. Tedy pro účely SP se vejde do limitu (62.121,- Kč) a nemusí platit žádné SP navíc ani zálohy pro další rok 2014. A jak je to se ZP je tam také nějaký limit? Myslím, že ne, že tedy bude muset odvést zdr. pojišťovně 95,- Kč. Mám pravdu? A co zálohy? Myslím si, co jsem tak hledala, že když je zaměstnanec a je to pod tu částku 1.752,- Kč, tak zálohy platit nemusí. Můžete mi, ale prosím, někdo odsouhlasit, že tady nepíšu blbosti? Moc děkuji.