Re: OSVČ vedlejší - dotaz na ZP a SP
Na FÚ si podá Daňové přiznání ne roční zúčtování - to dělá zaměstnavatel.
Re: OSVČ vedlejší - dotaz na ZP a SP
Ano, toto už je opravdu základ daně (základ pro výpočty k odvodům ZP a SP). Jednalo se o zprostředkování obchodu - provize za 3.500,- Kč, živnost ohlaš. volná, takže jsme zvolili 60% (uplatňování výdajů procentem z příjmů). Více už tedy odečíst nelze. Každopádně děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
Stačilo pár úprav posudků pro invaliditu v počítači a lidé získali dávky
Kolové nápoje: Od lékárnických tajností k miliardovému marketingu
Pracujícím důchodcům se zas bude zvyšovat penze, sleva na pojistném jim navíc zůstane
Jediná chyba v přehledu může znamenat zbytečné tisíce navíc
26. 1. 2014 15:55
Dobrý den,
prosím někoho o radu, potřebovala bych si ověřit, zda manželovi správně odvedu ZP a SP. Manžel začal na konci roku 2013 podnikat. Jedná se o vedlejší činnost, neboť je zaměstnán ještě jako zaměstnanec. Vzhledem k tomu, že loni ještě stihl vystavit 1 fakturu, tak si musí podat roční zúčtování na FÚ sám, kde zdaní i příjem z té faktury. A teď mi jde o to, jak je to se ZP a SP. Daňový základ z té faktury byl 1.400,- Kč. Tedy pro účely SP se vejde do limitu (62.121,- Kč) a nemusí platit žádné SP navíc ani zálohy pro další rok 2014. A jak je to se ZP je tam také nějaký limit? Myslím, že ne, že tedy bude muset odvést zdr. pojišťovně 95,- Kč. Mám pravdu? A co zálohy? Myslím si, co jsem tak hledala, že když je zaměstnanec a je to pod tu částku 1.752,- Kč, tak zálohy platit nemusí. Můžete mi, ale prosím, někdo odsouhlasit, že tady nepíšu blbosti? Moc děkuji.