Re: Silniční daň u nově vzniklé firmy
to by bylo fajne ... o depozitu vím , bohužel majitel ne. A kde to prosím najdu v zákoně? Ještě tápu s tou hmotností ... jedná se například o OA a teď tu mám provozní hmotnost ..... a taky největší technicky přípustná/povolená hmotnost .....? Co se bere v tomto případě?
L.
>hmotností ... jedná se například o OA a teď tu mám
>provozní hmotnost ..... a taky největší technicky
>přípustná/povolená hmotnost .....? Co se bere v tomto případě?
Nejvyšší povolená hmotnost
>
>L.
za rok 2013 bylo v zákoně: Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti
a dále
Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Pokud se jedná o osobáky nepoužívané v roce 2013 k podnikání, tak za ně SD platit nebudete.
Od 1.1.2014 je ale v §2/1 text následující:
Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla provozovaná v České republice a registrovaná v České republice, používaná poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů
... používaná k podnikání a jiné výdělečné činnosti... Bohužel tím, že s autem, které je zařazeno v majetku a má RZ nejezdím, není to důvod k neplacení silniční daně. Auto bylo uvedeno do provozu, má RZ a před FÚ neobstojíte s tvrzením, že jsem s ním nejel!
to si právě nejsem jistá ... použivaná k podnikání, o to jde.
V tomto případě podnikatel koupil cca 8 vozidel, bude provozovat autodopravu. S auty se neujel jediný kilometr, v nákladech není jediná faktura .... takže mi přijde platit silniční daň dost nejednoznačné ..... ? proto můj dotaz
Pane Oldo, o co opíráte svůj názor? Já tvrdím, že když budu mít v knize jízd 0 km za měsíc, tak auto nebylo použito v souvislosti s podnikáním ani jinou výdělečnou činností.
Proč se tedy v roce 2004 změnilo znění zákona o dani silniční z
- předmětem daně je vozidlo URČENÉ k podnikání
na
- předmětem daně je vozidlo POUŽITÉ k podnikání
??
Pokud bude ke každému vozidlu prokazatelně vedena kniha jízd a pro dasný měsíc nebudou evidovány žádné jízdy, souhlasím s Vámi. Paní psala, že u auta byla provedena oprava, přezutí.. Pokud tedy jeli do swrvisu, auto bylo použito v souvislosti s podnikáním. I když bych to třeba nezapsal do deníku kvůli malé vzdálenosti - přesto doklad ze servisu je dohledatelný.
>>>... používaná k podnikání a jiné výdělečné
>>>činnosti...
>>>Bohužel tím, že s autem, které je zařazeno v majetku
>>>a
>>>má RZ nejezdím, není to důvod k neplacení silniční
>>>daně. Auto bylo uvedeno do provozu, má RZ a před FÚ
>>>neobstojíte s tvrzením, že jsem s ním nejel!
>>
>>Pane Oldo, o co opíráte svůj názor? Já tvrdím, že
>>když
>>budu mít v knize jízd 0 km za měsíc, tak auto nebylo
>>použito v souvislosti s podnikáním ani jinou
>>výdělečnou
>>činností.
>>
>>Proč se tedy v roce 2004 změnilo znění zákona o dani
>>silniční z
>>- předmětem daně je vozidlo URČENÉ k podnikání
>>na
>>- předmětem daně je vozidlo POUŽITÉ k podnikání
>>??
>Pokud bude ke každému vozidlu prokazatelně vedena
>kniha jízd a pro dasný měsíc nebudou evidovány žádné
tak jsem rád, že jsme se shodli ;-)
>jízdy, souhlasím s Vámi. Paní psala, že u auta byla
>provedena oprava, přezutí.. Pokud tedy jeli do swrvisu, auto
>bylo použito v souvislosti s podnikáním. I když bych
>to třeba nezapsal do deníku kvůli malé vzdálenosti -
>přesto doklad ze servisu je dohledatelný.
samozřejmě... Mě by nikdy nenapadlo neplatit silniční daň za měsíc, kdy by byla v knize jízd vykázána třeba jen jedna 10km jízda...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 1. 2014 17:16
Prosím o radu .....
sro založené v 07/2013, v průběhu měsíců 7-8-9/2013 koupilo 7 vozů. Vozila nejezdila, ani kilometr - nejsou žádné náklady, vše se rozeběhne až po novém roce. Jediné proběhly dvě opravy ( drobné - u jednoho vozu přezutí a druhého něco drobného )
Je firma povinná za tyto vozy platit silniční daň v roce 2013?
Prosím o právní odkaz .... povinnost dle §2 odst. 1 je mi jasná .... ale pokud se nevyužily?
Děkuji moc Luisa