Re: Kam zaúčtovat nákup bundy (majitel)
Děkuji za odpověď,myslela jsem si to.
to vůbec nesouvisí s podnikájním, proto jsem mu to taky chtěla vyhodit, ale bohužel účetní je pouze malý pán :-D
No, já zaprvé myslím, že nejde dát do směrnice, že pracovní oděv může být jen max 2000 Kč (ať už s DPH nebo bez něj). Co když je např. práce venku na staveništi, v mrazu a pracovní bundy zimní teplé budou stát více a levnější teplé neseženete?
A zadruhé - pokud tu bundu k práci pan majitel nepotřebuje, tak ji jako daňový výdaj neobhájí, ale pokud ji potřebuje (viz např. ta práce venku), tak to obhájí.
Přesně tak ... mám firmy, kde je majitel v obraze a je si vědom své zodpovědnosti v případě daň. kontroly ....tam klidně takový výdaj dám. A pak jsou majitelé , kteří mají silné řeči v nepřítomnosti úřadů, ale v případě přímě konfrontace začnou koktat a tvrdit, že neví proč to tam ta účetní dala ....tam bych tento výdej nedala.
Trošku v té diskuzi zapomínáte na § 6- to, že účtujete nedaňově neřeší závislou činnost, spíše na ni upozorňuje
(3) Příjmy podle odstavce 1 se rozumějí příjmy pravidelné nebo jednorázové bez ohledu na to, zda je na ně právní nárok či nikoli, zda je od zaměstnavatele dostává zaměstnanec nebo jiná osoba a zda jsou vypláceny nebo připisovány k dobru anebo spočívají v jiné formě plnění prováděné zaměstnavatelem za zaměstnance nebo v jeho prospěch.
a nebo se jedná o
"b) hodnota osobních ochranných pracovních prostředků, pracovních oděvů a obuvi, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů poskytovaných v rozsahu stanoveném zvláštním předpisem 5a),
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 1. 2014 14:26
Dobrý den,
prosím o radu. Vnitřní směrnice na pracovní oděvy je jen do výše 2.000,- vč. DPH. Pan majitel si koupil zimní bundu v hodnotě 5.000,- bez DPH. Prosím na jaký účet zaúčtovat? Napadlo mě náklady na reprezentaci, ale moc se mi do toho nechce a na účet pracovních oděvů to dát nemůžu.Předem děkuji za odpověď.