Re: Kam zaúčtovat nákup bundy (majitel)
Děkuji za odpověď,myslela jsem si to.
to vůbec nesouvisí s podnikájním, proto jsem mu to taky chtěla vyhodit, ale bohužel účetní je pouze malý pán :-D
No, já zaprvé myslím, že nejde dát do směrnice, že pracovní oděv může být jen max 2000 Kč (ať už s DPH nebo bez něj). Co když je např. práce venku na staveništi, v mrazu a pracovní bundy zimní teplé budou stát více a levnější teplé neseženete?
A zadruhé - pokud tu bundu k práci pan majitel nepotřebuje, tak ji jako daňový výdaj neobhájí, ale pokud ji potřebuje (viz např. ta práce venku), tak to obhájí.
Přesně tak ... mám firmy, kde je majitel v obraze a je si vědom své zodpovědnosti v případě daň. kontroly ....tam klidně takový výdaj dám. A pak jsou majitelé , kteří mají silné řeči v nepřítomnosti úřadů, ale v případě přímě konfrontace začnou koktat a tvrdit, že neví proč to tam ta účetní dala ....tam bych tento výdej nedala.
Trošku v té diskuzi zapomínáte na § 6- to, že účtujete nedaňově neřeší závislou činnost, spíše na ni upozorňuje
(3) Příjmy podle odstavce 1 se rozumějí příjmy pravidelné nebo jednorázové bez ohledu na to, zda je na ně právní nárok či nikoli, zda je od zaměstnavatele dostává zaměstnanec nebo jiná osoba a zda jsou vypláceny nebo připisovány k dobru anebo spočívají v jiné formě plnění prováděné zaměstnavatelem za zaměstnance nebo v jeho prospěch.
a nebo se jedná o
"b) hodnota osobních ochranných pracovních prostředků, pracovních oděvů a obuvi, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů poskytovaných v rozsahu stanoveném zvláštním předpisem 5a),
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
27. 1. 2014 14:26
Dobrý den,
prosím o radu. Vnitřní směrnice na pracovní oděvy je jen do výše 2.000,- vč. DPH. Pan majitel si koupil zimní bundu v hodnotě 5.000,- bez DPH. Prosím na jaký účet zaúčtovat? Napadlo mě náklady na reprezentaci, ale moc se mi do toho nechce a na účet pracovních oděvů to dát nemůžu.Předem děkuji za odpověď.