Re: Daňový bonus - student nebydlí u rod
Společná domácnost se studentem se projevuje především tokem peněz z účtu rodičů na účet studenta. Druhý znak (vybílená lednička a pytel špinavého prádla) závisí na dojezdové vzdálenosti. Já bych jim daňové zvýhodnění ponechala.
souhlasím s paní Líbou - i když je to nadnesené - ale jiné bydliště neznamená, že nemají společnou domácnost - a výdaje na společnou domácnost. Taky bych nechala celý rok
Já bych rodičům připomenula, že pokud je společná domácnost pro účely dańové, tak musí být společná domácnosti i pro účely dávek státní sociální podpory. Takže jestli student pobírá přídavek na dítě a nahlásil, že s nikým nesdílí spol. domácnost a nepřikládá výdělky rodičů, tak nesdílí spol. domácnost ani pro uplatnění zvýhodnění. Jestli přikládá jejich výdělky nebo jestli přídavky vůbec nebere, tak bych rodiči zvýhodnění dala.
Děkuji. Moc dobrá poznámka. Už jsem to takto rodičům vysvětlila. On skutečně bral příspěvek na bydlení 2 a 3 čtvrtletí. Pak už ne - nechtělo se mu stát ve frontě. Co myslíte, dát jim tam pro bonus i to poslední čtvrtletí? Děkuji.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
28. 1. 2014 20:23
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mají nárok rodiče studenta, který si přivydělává a má vlastní bydlení na daňový bonus? Zákon to podmiňuje společnou domácností, ale jeho rodiče se domnívají, že když mu přispívají na živobytí, tak mají nárok na bonus. Odstěhoval se v dubnu a já bych tedy jeho matce dala bonus jen za tři měsíce (do konce března) je to tak správně? Pokud se přestěhoval v průběhu dubna, mohla bych tam uplatnit i duben? Děkuji za pomoc. Lenka