Re: Rodičovská dovolená,konec firmy-ochr
Skončí-li celá firma zrušením, skončíte tímto datem i Vy. Jelikož jste na RD , jste chráněna proti výpovědi, avšaqk ne při výpovědi z důvodů zrušení firmy. K tomu Vám pak bude náležet přísl.výše odstupného. Co se týká nástupu na PPM, můžete nastoupit v OL , to je do 180 dnů ( 6 měsíců) od skončení prac.poměru.
RD se do pojištěných dob pro účely PPM počítá. POdklady byste po zrušení firmy předala na sociálku,podklady sice dává k PPM firma,
ale jdete-li na PPM s druhým dítětem do 4 let věku prvního dítěte, vychází pak zpravidla výhodnější průměr pro výpočet mateřské
jako jste měla u prvního dítěte. Jinak je dobré mít výplatní pásky a kopie ELDP dva roky dozadu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 1. 2014 7:48
Dobrý den,ráda bych se zeptala. Momentálně jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem. Firma u které jsem zaměstnaná končí na konci roku 2014. Plánujeme ještě druhé dítě. Musím stihnout odejít na mateřskou dovolenou z druhým dítětem,než firma skončí? Třeba to tak rychle nepůjde. Četla jsem o ochranné lhůtě. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? Když by firma skončila a já měla díky ochranné lhůtě nárok na PPM?U jakého úřadu se to řeší a jak? Dokládám jaké dokumenty? Jde mi o to,že bych šla ráda nejdříve na mateřskou,tak nevím jestli na to budu mít nárok,když firma zanikne. Vím že v předchozích dvou letech musím být účastna na pojištění,ale nevím jestli se do toho započítává rodičovská dovolená na které teď jsem. Děkuji moc za vysvětlení