Sleva na studium

• (neregistrovaný)

29. 1. 2014 10:42

Dobrý den - nějak jsem se asi zbytečně zamotala. Když mám odečet od daní na dítě (12 let), tak mám nárok i na odečet jeho studia? V zákoně jsou odvolávky dál a dál.... Nebere se to "příprava na budoucí povolání" až po skončení devítileté povinné školní docházky? Tzn. až dítě opustí základní školu a začně chodit někam na střední? Děkuji....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2014 10:48

Líba (neregistrovaný)

Re: sleva na studium
      Rodič si může uplatnit daňové zvýhodnění na dítě podle § 35c a student do 26 let (SŠ, VOŠ, VŠ) si může uplatnit slevu na studenta podle § 35 ba.

Váš student asi neplatí daně, z kterých by si uplatnil slevu.

• 29. 1. 2014 11:17

JS (neregistrovaný)

AHA - takže, když si dělá DP sám student, tak rodič může uplatnit u sebe slevu na dítě, a on si u sebe uplatí m.j. slevu na studium. A když si DP dělat nebude, tak si uplatní slevu na dítě a slevu na studium u sebe rodič? Pochopila jsem, do jaké věku lze slevu uplatnit. Ale nevím, od jakého věku...... Uvádíte v závorce SŠ, takže je to tak, že po skončení základní povinné docházky?

• 29. 1. 2014 11:22

JS (neregistrovaný)

čtu to znovu - rodič nemůže, jen to dítě, když si samo podává přiznání - je to tak? Děkuji

• 29. 1. 2014 11:25

Líba (neregistrovaný)

Ne, nepochopila jste. Rodič si uplatní jenom daňové zvýhodnění na dítě.

Slevu na studenta si může uplatnit jenom student sám ze svých vlastních daní. Studentem se stává až na střední škole, tedy po skončení základní školní docházky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).