Re: Způsob odpisování
Děkuji.
Takže odpisový plán bude rovnoměrně: např. 400tis./5=80.000 ročně. V roce 2013 neuplatním odpis
v 2014 můžu mít odpis třeba jenom 40.tis
v 2015 budu odepisovat max 80tis. (nebo můžu i méně.)
Jak dlouho ty odpisy můžu posouvat, když třeba 6 let nebude zisk?
U zrychlených odpisů to přerušení může být také?
Moc děkuju
nevím, jestli jsme si rozuměli
to, co jsem výše napsala, se týká pouze daňových odpisů, nikoli účetních
daňový rovnoměrný odpis může být od 0,- Kč až do částky spočítané dle maximální sazby uvedené v §31 ZDP
s přerušením zrychlených odpisů nemám zkušenosti, ale nenašla jsem žádný zákaz přerušení - tam si ale nemůžete zvoli částku v rozmezí od 0,- do maximální částky, buď přerušíte nebo uplatníte dle §32 ZDP
Moc děkuji. Myslím, že jsem to pochopila správně:
účetně musím bez přerušení a už od roku 2013 (a může to být třeba na 7let v kuse) a daňově můžu a nemusím - takže začnu až v r.2014.
U rovnoměrného daň.odpisu může být různá částka 0-80tis. a u zrychleného 0 nebo 80tis. Je to tak?
Ty daňové odpisy můžu roztáhnout i třeba na 10let - když nebudu mít zisky?
Moc děkuji
až začnete daňově odepisovat, tak musíte použít maximálně sazbu pro 1. rok odpisování (1. sl. §31 ZDP) a můžete daňový odpis protáhnout i na více let než je minimální doba odpisování v ZDP (samozřejmě v roce vyřazení už budete muset do nákladů o DP dát zbývající zůst. hodnotu)
30. 1. 2014 10:25
Dobrý den!
Mohli byste mi prosím poradit, podle čeho mám zvolit, zda je vhodnější rovnoměrný nebo zrychlený odpis?
Jedná se o auto - 2.odp.sk.-5 let.
Můžu začít s odpisy až za rok 2014, i když auto bylo koupeno v 04/2013? Nemáme skoro žádný zisk.
Děkuji