Re: Potvrzení o zd. příjmech u nulové da
jelikož jste podepsala prohlášení a po slevě na dani byla zálohová daň nula, ale měla jste zdanitelné příjmy, které v DP musíte zohlednit a mzdovka MUSÍ vystavit potvzení o zdanitelných příjmech
ZDP § 38j
(3) Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění. Kopii vystaveného dokladu plátce uschová.
takže požádejte písemně zam-tele (uvedla bych i odkaz na §), ona Vám jej musí vystavit (ale pozor, v zákoně se nepíše, že Vám jej musí POSLAT), takže se pro potvrzení muste zastavit, pokud se s ní nedohodnete jinak (např. pošlete v dopise známku...)
Pokud vám potvrzení nevystaví, obraťte se na FÚ.
Můžete si také vytisknout prázdný formulář ze stránek Daňové zprávy, případně vyzvednout na kterémkoliv Finančním úřadu (na těchto stránkách je taky, ale placené za 25,- Kč) a dotyčné účetní přinést nebo poslat k vyplnění. Já takto postupuji u našich zaměstnanců, kteří mají podobný problém s potvrzením z bývalého zaměstnání. Když už jim dám papír a oni ho dají účetní do ruky, tak jim ho vyplní.
Dobrý den, velice děkuji všem za rady. Tím se mi potvrdilo, co jsem si myslela a budu mít tak větší odvahu znovu to Potvrzení vyžadovat. Myslím, že si ho vyplním komplet sama a té účetní to dám pouze podepsat, aby s tím tedy neměla žádnou práci. Třeba by mi ještě řekla, že to program Helios neumí, o čemž teda pochybuji.
Na to ji můžete říci, že Helios je nejdražší účetní program na našem trhu. Tak ať se s ním naučí pracovat, protože s lepším účetním programem jsem se ještě nesetkala. S nadsázkou řečeno, ten umí vše, čekám ,kdy mi začne vařit kafe a pak už fakt bude umět vše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 1. 2014 0:00
Dobrý večer, v listopadu a prosinci jsem pracovala na DPP, na tyto měsíce jsem měla podepsáno Prohlášení, vzhledem k nižšímu příjmu byla daň nulová. Chtěla bych si sama podat daňové přinání (vím, že bych mohla u posledního zaměstnavatele, ale raději si to udělám sama), protože v úhrnu za rok jsem daň ve výši cca 4000Kč platila, a protože jsem na RD a moc příjmů nemám, měla by mi být celá daň vrácena. Účetní však u zmiňované DPP odmítá vystavit Potvrzení o zdanitelných příjmech, dala mi pouze nějaké vlastní potvrzení ve Wordu o tom, že jsem si vydělala tolik a tolik a daň je nulová. Myslím, že do daňového přiznání by se i tento příjem měl uvádět, ale nevím, jak to vysvětlit té účetní. Je pravda na mé straně nebo se mýlím, přece jenom mzdy na RD nedělám? Moc prosím o radu. Nerada bych někoho obtěžovala, když by to šlo i jinak.